Fitch: "BB+" pentru emisiunea de obligatiuni de 1 miliard de euro a Romaniei

Vineri, 12 Martie 2010, ora 16:22
996 citiri
Fitch: "BB+" pentru emisiunea de obligatiuni de 1 miliard de euro a Romaniei

Fitch Ratings a atribuit, vineri, ratingul "BB+" emisiunii de obligatiuni a Romaniei, in valoare de un miliard de euro, pe termen de cinci ani, in conformitate cu ratingul de tara pentru datoriile pe termen lung in valuta, "BB+", care are perspectiva stabila, a anuntat agentia de evaluare financiara. 

 

Programul de buget pentru acest an prevede un deficit bugetar de 5,9%, fata de 7,8% in 2009, precizeaza Mediafax.

Fitch noteaza ca exista riscuri legate de aplicarea masurilor prevazute in bugetul anului 2010, printre care inghetarea salariilor in sectorul public si reducerea locurilor de munca.


De asemenea, va fi necesara continuarea consolidarii bugetului si dupa 2010, pentru a sustine adaptarea la situatia externa si a tempera tendinta ascendenta a datoriei publice.


Agentia estimeaza ca datoria guvernamentala generala a Romaniei (inclusiv garantiile) va fi de 33% din PIB la sfarsitul anului 2010, comparativ cu 21,8% la sfarsitul anului 2008.


Romania deruleaza o emisiune de euroobligatiuni in valoare de un miliard de euro, la un pret de 2,68 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinta al pietei, cuponul platit de stat plasandu-se astfel la 5%.


Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori.


Lead-managerii emisiunii au fost Deutsche Bank, Eurobank EFG si HSBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fitch, # obligatiuni, # rating, # romania, # datorii , #Obligatiuni