Italia a vandut obligatiuni de 4,5 miliarde de euro la costuri mai ridicate

Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:55
1171 citiri
Italia a vandut obligatiuni de 4,5 miliarde de euro la costuri mai ridicate

Randamentul obligatiunilor pe trei ani ale Italiei a atins joi cel mai ridicat nivel din decembrie, din cauza presiunilor asupra celei de-a treia economii a zonei euro, deoarece imprumutul acordat bancilor spaniole nu a reusit sa convinga investitorii ca actuala criza poate fi rezolvata.

Italia a trebuit sa plateasca un randament de 5,3% pentru obligatiuni cu scadenta in 2015, in valoare de trei miliarde de euro (3,76 miliarde de euro), dupa ce, la precedenta emisiune, randamentul a fost de 3,91%, a anuntat joi Banca Centrala a Italiei.

De asemenea, Italia a vandut doua emisiuni de obligatiuni de 1,5 miliarde de euro, cu scadenta in 2019 si 2020.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat joi la 6,3%, cel mai ridicat nivel din ianuarie, in timp ce randamentul pentru obligatiunile spaniole pe zece ani a crescut pana la 6,865% (fata de 6,721% miercuri seara), un nivel pe care multi analisti il considera nesustenabil pe termen lung.

"Ajutorul acordat bancilor spaniole a avut efect schimbator. A pus sub presiune Italia deoarece pietele nu prea fac diferentieri. Investitorii cred ca Italia va fi urmatoarea piesa de domino care va cadea, in absenta unor masuri decisive ale zonei euro de a stopa panica", a explicat Nicholas Spiro, director la Spiro Sovereign Strategy.

Temerile privind Italia au sporit dupa ce Maria Fekter, ministrul austriac de finante, a afirmat ca a treia mare economie a zonei euro ar putea avea nevoie de asistenta financiara, din cauza adancirii crizei datoriilor din zona euro.

#obligatiuni italia, #obligatiuni Italia randament, #Italia emisiuni obligatiuni , #Obligatiuni