Piata de capital: Frica, macel si nesiguranta

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 08:01
1020 citiri
Piata de capital: Frica, macel si nesiguranta
Piata de capital

Sezonul sarbatorilor de iarna bate la usa, insa investitorii nu prea au motive de bucurie. Datoriile Europei continua sa franeze piata.

Trecerea de la pesimism la optimism a produs oscilatii majore pe piata bursiera in ultimele luni, relateaza CNN. Cel mai probabil, investitorii vor reactiona in continuare in functie de tonul stirilor din ziare, turand la maxim motoarele acestui carusel.

"Vom asista la mai multa frica, macel si nesiguranta", a declarat Ethan Anderson, senior manager la Rehmann Financial. "Investitorii citesc capetele de ziar si reactioneaza emotional. Drept urmare, se retrag de pe piete".

Evolutia bursiera din noiembrie a fost descurajatoare, costurile datoriilor crescand in economiile majore ale Europei, in special in Italia si Spania. Saptamana trecuta, am asistat la o serie de licitatii dezamagitoarea de obligatiuni, ceea ce a sporit temerile de contagiune si a muscat 5% din piata de capital.

Investitorii vor continua sa monitorizeze datoriile zonei euro, saptamana aceasta urmand sa asistam la licitatiile datoriilor Italiei, Frantei si Spaniei. Astazi, va avea loc si o vanzare de obligatiuni belgiene, dupa ce ratingul statului a fost retrogradat vineri de Standard & Poor's.

Pe masura ce criza datoriilor se agreaveaza, investitorii isi intorc privirile spre liderii europeni, de la care asteapta masuri, solutii si rezultate.

#bursa cadere, #piata capital, #cadere bursa, #criza economica , #Obligatiuni