Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele externe, la minime record

Vineri, 31 August 2012, ora 14:31
1414 citiri
Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele externe, la minime record

Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele internationale au scazut la minime record, datorita planurilor Ministerului Finantelor de a emite in urmatoarele doua luni titluri denominate in euro pentru a reface rezervele.

Randamentul eurobondurilor romanesti cu scadenta in 2018 a scazut cu noua puncte de baza, reprezentand 0,09 puncte procentuale, la 4,852%, cel mai redus nivel de inchidere din iulie 2010, cand titlurile au intrat la tranzactionare.

Randamentul titlurilor in dolari cu maturitatea la zece ani este neschimbat, la 5,63%, cel mai scazut nivel de la intrarea pe piata, in ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.

Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa emita in urmatoarele doua luni obligatiuni in euro pe pietele externe, a declarat saptamana trecuta scretarul de stat in MFP, Enache Jiru.

Rezervele MFP au scazut la 3,3 miliarde euro in iulie, de la 4,9 miliarde euro in aprilie, in urma rascumpararii datoriilor de stat ajunse la maturitate si finantarii deficitului bugetar.

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, din care a atras numai 1,4 miliarde lei.

In iunie, MFP a imprumutat de asemenea 1,4 miliarde lei, fata de nivelul de 3,5 miliarde lei prevazut in planul de finantare, iar in iulie ministerul a atras 1,6 miliarde lei din tinta de 2,25 miliarde lei.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finantelor vinde obligatiuni pe doi ani, de 650 milioane lei

MFP a imprumutat de la banci 184,8 milioane lei

MFP a atras 336,4 milioane lei prin obligatiuni pe doi ani

#randamente obligatiuni romanesti, #obligatiuni romanesti piete externe, #MFP emitere obligatiuni euro , #Obligatiuni