Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Randamentul titlurilor de stat romanesti a atins minimul istoric de pe piata interna

Randamentul titlurilor de stat romanesti a atins minimul istoric de pe piata interna


Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 4,99%, cel mai redus nivel platit vreodata pentru impruturile in lei din piata interna.

Analistii ING Bank estimau intr-un raport emis luni dimineata ca Finantele ar putea vinde titluri in valoare de 600 milioane lei, la un randament maxim usor sub 5%.

"Prognoza noastra, aflata la marginea inferioara a cotatiilor din piata secundara, are in vedere o aglomerare a cererii la singura licitatie a unui instrument cu scadenta scurta de luna aceasta, intrucat in aprilie ajung la maturitate doar titluri de stat pe termen scurt", potrivit raportului citat.

Subscrierile au insumat 1,94 miliarde lei, iar valoarea indicativa a fost de 600 milioane lei.

Licitatii de 2,7 miliarde de lei in aprilie

Administratorii datoriei publice au planificat pentru luna aprilie licitatii in valoare de 2,5 miliarde de lei, plus 200 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la trei ani in valuta.

Cea mai mare parte a titlurilor de stat planificate pentru aprilie au maturitati de peste un an, iar titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,8 miliarde lei, au fost emise pe termen scurt.

Astfel, analistii ING Bank nu exclud ca o mare parte a sumelor scadente in aprilie sa nu-si schimbe profilul de maturitate a investitiei si sa ramana in piata.

Acest lucru ar putea pune presiune in continuare pe dobanzi, cele cu scadenta pe o zi ajungand luni la 1,18 - 1,68% pe an.

Pentru martie, Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa atraga 3 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata locala, iar administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.

Toate licitatiile programate pentru aprilie sunt pentru obligatiuni, iar urmatoarea operatiune este programata pentru joi, 11 aprilie, pentru titluri in valuta, in valoare de 200 milioane de euro.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 19,42 miliarde lei, la care se adauga 502,5 milioane euro si 1,5 miliarde de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 3089 ori