Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:36
1522 citiri
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern

Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.

Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.

Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro

"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor.

Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe cinci ani cu o dobanda de 5,25%.

Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.

Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.

Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.

Guvernul a aprobat sambata emisiunea de obligatiuni pe petele externe.

Redeschiderea emisiunii a fost motivata de faptul ca o noua operatiune pe pietele externe ar presupune costuri mai mari.

Romania a vandut in luna iunie 2008 euroobligatiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni si ca urmareste saptamanal situatia internationala pentu a determina momentul oportun.

Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele externe, la minime record

Analistii Erste/BCR considera, intr-o analiza recenta, ca noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA si Bancii Centrale Europene ar permite MFP sa emita euroobligatiuni in valoare de cel putin un miliard de euro pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei piata locala, iar la aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut in august la 30,954 miliarde euro, de la 32,141 miliarde euro la finele lunii iulie.

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in august cu peste un miliard de euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania atragere obligatiuni, #Romania obligatiuni piete externe, #Romania imprumut emitere obligatiuni, #Romania obligatiuni euro, #Romania crestere rezerve valutare , #Obligatiuni