Romania a atras 1,5 miliarde de euro prin obligatiuni pe 7 ani plasate pe pietele externe

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 16:01
1356 citiri
Romania a atras 1,5 miliarde de euro prin obligatiuni pe 7 ani plasate pe pietele externe

Romania a atras joi 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la o dobanda de 2,95 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinta al pietei, au declarat pentru Mediafax surse bancare.

Potrivit surselor, investitorii au subscris peste 6,2 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru care Ministerul Finantelor intentiona sa o atraga de pe pietele externe, de 1,5 miliarde euro.

Ministerul Finantelor viza un randament de 3 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinta al pietei.

Randamentul a fost setat la 295 puncte de baza peste mid-swap. La ora transmiterii acestei stiri rata midswap era de 1,825% pe an, ceea ce inseamna un randament de circa 4,77% pe an.

Intermediarii operatiunii au fost Deutsche Bank, Citigroup, HSBC si Societe Generale.

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna septembrie licitatii pentru plasarea de titluri de stat in valoare de 3,87 miliarde lei pe piata locala, cu mai mult de 1 miliard de lei peste suma titlurilor care ajung la scadenta, de 2,78 miliarde lei.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat de pe piata interna 32,091 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 1,42 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.