Romania obtine cel mai bun randament la obligatiunile pe 7 ani, in euro

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:48
2032 citiri
Romania obtine cel mai bun randament la obligatiunile pe 7 ani, in euro

Romania a imprumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe, maximul din cat isi propusese, printr-o emisiune de obligatiuni in euro pe sapte ani si un randament anual de 4,15%.

"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.

Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.

Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru care Ministerul Finantelor intentiona sa o atraga, de 1,5 miliarde euro.

Intermediarii operatiunii au fost Deutsche Bank, Citigroup, HSBC si Societe Generale.

Finantele au planificat sa atraga in ultimele trei luni din acest an intre 13 si 15 miliarde lei, aproximativ dublu fata de suma imprumutata in trimestrul anterior, de 7,543 miliarde lei.

De la inceputul anului, ministerul a imprumutat de pe piata interna 39,061 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emisiune obligatiuni Romania, #randament obligatiuni Romania, #vanzare bonduri Romania, #randament obligatiuni sapte ani , #Obligatiuni