Statul roman a imprumutat 600 milioane lei prin vanzare de certificate

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 19:32
1437 citiri
Statul roman a imprumutat 600 milioane lei prin vanzare de certificate

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 599,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 12 luni, la un randament mediu de 6,07% pe an, sub cel acceptat la operatiunea de luni, pentru ceritifacte la opt luni.

Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie de 600 milioane lei

Cererea totala a fost de 1,98 miliarde de lei, mult peste valoarea programata, de 600 milioane lei.

Finantele au mai vandut certificate la un an la inceputul lunii august, de 700 milioane lei, la un randament inferior, de 5,66%. In schimb, la inceputul saptamanii, Trezoreria a atras prin titluri la opt luni 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.

Ulterior, administratorii datoriei publice au redeschis marti emisiunea de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat valoarea atrasa,jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.

Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei piata locala. La aceasta suma se mai adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

In luna septembrie, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 3,3 miliarde lei de pe piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma atrasa in august.

Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.

Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern

Investitorii au depus oferte de 3,6 miliarde euro pentru eurobondurile Romaniei

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut in august la 30,954 miliarde euro, de la 32,141 miliarde euro la finele lunii iulie.

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in august cu peste un miliard de euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#MFP imprumut emitere certificate, #MFP emitere certificate, #MFP imprumut, #Romania vanzare obligatiuni euro, #Romania rezerva valutara , #Obligatiuni