SUA da in judecata S&P si cere daune de 5 miliarde de dolari pentru criza financiara

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 15:25
1933 citiri
SUA da in judecata S&P si cere daune de 5 miliarde de dolari pentru criza financiara
Foto: Foxnews

Ministerul Justitiei din Statele Unite ale Americii a intentat proces agentiei de rating Standard & Poor's (S&P), cerand daune de 5 miliarde de dolari pentru majorarea nejustificata a ratingurilor obligatiunilor ipotecare inainte de izbucnirea crizei in 2008.

Referindu-se la perioada 2004-2007, procurorul general al SUA, Eric Holder, a numit aceste actiuni ale agentiei drept una din cauzele principale ale crizei financiare din 2008, relateaza CNN si Rbc Daily.

In afara de Ministerul Justitiei, sase state americane au intentat procese civile impotriva S&P.

In august 2011, S&P a redus pentru prima oara in istorie ratingul de credit suveran al SUA cu o treapta, de la AAA la AA+. Autoritatile americane au criticat sever decizia S&P, acuzand agentia de lipsa de obiectivitate.

Oficiali ai Ministerului Justitiei au declarat ca procesul intentat acum nu are nicio legatura cu scaderea ratingului SUA de S&P in 2011, argumentand ca ancheta institutiei impotriva agentiei fusese initiata inca in 2009.

Agentiile de rating resping acuzatiile impotriva lor

S&P considera acuzatiile nefondate, exprimandu-si regretul ca ratingurile nu au putut "prezice pe deplin deteriorarea rapida a situatiei de pe piata creditelor ipotecare din SUA".

Autoritatile de reglementare din SUA au formulat mai demult obiectii fata de agentiile globale de rating ( S&P, Moody's Investors Service si Fitch Ratings), apreciind ca, in parte, acestea poarta responsabilitatea pentru declansarea crizei financiare in 2008, deoarece au umflat nejustificat titlurile de valoare CDO, raspandite pe scara larga inainte de izbucnirea crizei.

Cu toate acestea, procesul intentat de Ministerul Justitiei SUA impotriva Standard & Poor's este primul de acest gen.

In acest sens, oficiali ai agentiei Fitch si-au exprimat speranta ca aceasta nu va fi vizata de acuzatii similare, in timp ce reprezentanti ai Moody's au preferat sa nu comenteze.

Agentiile de rating resping acuzatiile, declarand ca se incearca a face din ele "tap ispasitor", in timp ce investitorilor le revine cea mai mare parte din responsabilitate, pentru ca au pierdut perceptia adecvata a riscurilor, dand vina si pe autoritatile de reglementare, care au "ratat" premisele crizei.

In noiembrie 2011, Comisia Europeana a cerut investigarea activitatilor Standard & Poor's, care in mod eronat a operat o scadere a ratingului de tara pentru Franta.

#proces Standard Poor, #Guvern SUA rating SP, #acuzatii agentii rating, #agentii rating criza financiara , #Obligatiuni