Un euro va fi egal cu un dolar

Marti, 06 Iulie 2010, ora 11:44
1628 citiri
Un euro va fi egal cu un dolar

Moneda euro va continua sa se deprecieze si s-ar putea apropia de paritate in raport cu dolarul, pe masura ce Banca Centrala Europeana (BCE) continua sa cumpere obligatiuni de stat pentru a sustine economia zonei euro, potrivit reputatului analist Shaun Osborne de la TD Securities Toronto, precizeaza Mediafax.

Osborne, cel mai "precis" analist de curs valutar, anticipeaza ca euro se va deprecia la 1,13 dolari in trimestrul al treilea, respectiv la 1,08 dolari pana la sfarsitul acestui an, urmand sa se apropie de un dolar in 2011 inainte de a reveni pe o panta ascendenta, transmite Bloomberg.

Predictiile lui Osborne privind cursul euro/dolar s-au plasat pana acum, in medie, intr-o marja de 4,1% fata de cotatia reala, potrivit datelor Bloomberg.

Totodata, urmatorii noua analisti ca acuratete in anticiparea cursului sunt de acord cu Osborne si estimeaza scaderea euro in urmatoarele doua trimestre.

Moneda euro s-a depreciat cu 15% fata de dolar in prima jumatate a acestui an, din cauza temerilor legate de deficitele bugetare si datoriile publice ale mai multor state din zona euro, precum Grecia, Spania, Portugalia sau Irlanda.

Investitorii se tem ca problemele financiar/fiscale ale statelor membre ar putea determina guvernele sa reduca puternic cheltuielile publice, cenzurand astfel cresterea economica.

In contextul acestei crize de incredere, randamentele cerute de piata pentru a imprumuta statele de la asa-numita periferie a zonei euro au crescut puternic comparativ cu yield-ul obligatiunilor germane de referinta, iar liderii UE au creat un fond de 750 miliarde euro ca plasa de siguranta pentru tarile care ar putea avea probleme.

"Va fi un mediu extrem de dificil pentru aceste economii, care trebuie sa incerce sa-si recastige competitivitatea pe plan intern, in zona euro.

BCE se indreapta catre varianta proprie a programului de lichiditate (derulat de Banca Angliei - n.r.). 

Asta sugereaza ca vor intra foarte tarziu in cercul bancilor centrale care inaspresc politica monetara", a declarat Osborne.

Moneda euro s-a depreciat marti pe pietele asiatice cu 0,3% fata de dolar, la 1,2504 dolari/euro, dar a crescut cu 5,3% de la minimul ultimilor patru ani, de 1,1877 dolari/euro, atins pe 7 iunie. Cu numai sapte luni in urma, pe 25 noiembrie, euro se tranzactiona la maximul anului trecut, de 1,5144 dolari.

#curs, #dolar, #euro, #valutar , #Obligatiuni