Avocat: Legislatia pietei de capital e depasita. Brokerii au portite pentru infractiuni

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 10:46
2664 citiri
Avocat: Legislatia pietei de capital e depasita. Brokerii au portite pentru infractiuni

Brokerii pot comite anumite infractiuni financiare, in momentul in care li se ofera sume foarte mari. Practicile frauduloase ale brokerilor sunt posibile in contextul legislatiei pietei de capital, care a fost depasita mereu de aceste ilegalitati, a declarat, marti, Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si Asociatii.

"Diferenta dintre un broker corect si unul care incalca legea o constituie pretul. Fiecare broker are o 'limita' de pret care odata depasita il poate face sa comita anumite infractiuni financiare", a spus Stoicescu, care a mentionat "capusarea" contului clientului, care se practica in cazul ordinelor foarte mari pe bursa, al fondurilor de investitii.

Stoicescu a spus ca majoritatea brokerilor au o relatie corecta cu clientii, dar piata de capital autohtona a cunoscut evenimente mai putin placute, in care brokerii si-au fraudat clientii.

"Si acum mai sunt persoane care mai stau in dulap cu certificatele din programul de privatizare in masa (PPM) si cred ca actiunile sunt in cont. De fapt nu mai sunt. Ne-am confruntat cu furtul de actiuni din PPM, au fost infiintate societati de valori mobiliare exclusiv cu scopul "extragerii" actiunilor din aceste certificate", a mentionat avocatul, care a adaugat ca autoritatea de supraveghere -Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare- incearca sa tina pasul cu inventivitatea brokerilor.

Stoicescu a atras atentia si celor care isi deschid conturi discretionare ca brokerii pot tranzactiona excesiv pe aceste conturi, doar pentru a incasa comisioane.

Reprezentantul casei de avocatura Constantinof a precizat ca acei clienti care cred ca au fost fraudati de brokeri trebuie sa se adreseze intr-o prima etapa departamentului de control intern al casei de brokeraj, apoi sa sesizeze CNVM si abia apoi organele de urmarire penala, deoarece problematica pietei de capital nu este inteleasa prea bine.

#legislatie piata capital, #infractiuni brokeri, #ilegalitati piata de capital , #Piata de capital