Companiile de stat sunt vandute la foc automat. Vezi calendarul listarilor pe bursa

Joi, 08 Martie 2012, ora 18:05
3451 citiri
Companiile de stat sunt vandute la foc automat. Vezi calendarul listarilor pe bursa
Sase companii vor fi listate pe BVB in 2012

Transelectrica va fi listata luna aceasta pe bursa, aceasta fiind prima dintr-un lung sir de vanzari ce vor fi facute in 2012.

In urma angajamentului realizat intre statul roman si Fondul Monetar International (FMI), in 2012 vor fi listate sase companii de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actiunea are loc intr-un moment prost, dupa parerea specialistilor, intreaga piata de capital europeana fiind inghetata din cauza lipsei de interes si lichiditati a investitorilor.

"Nicio companie de stat scoasa la vanzare nu este interesanta pentru ca nici statele si nici corporatiile nu au bani. Doar SUA, Japonia si China dispun de lichiditati, insa ar fi bine ca Romania sa nu repete greseala facuta acum cativa ani cu Romtelecom, companie vanduta statului grec", a declarat Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarilor, pentru Business24.

Pe de alta parte, analistul economic Aurelian Dochia considera ca listarea pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni este un lucru benefic pentru companiile respective.

"Le creste vizibilitatea pe piata si exercita o presiune pentru imbunatatirea performantei companiilor respective", spune analistul.

Calendarul listarilor

Prima companie care va iesi pe BVB este Transelectrica, listarea unui pachet de 15% fiind programata pentru aceasta luna. Statul detine 74% din actiunile principalului operator de transport de energie electrica din Romania, iar compania are un capital social de 733 milioane de lei.

In 2011, Transelectrica a avut un profit net de 90,3 milioane de lei.

Pana la sfarsitul lui aprilie, este programata oferta de vanzarea a inca 15% din Transgaz, companie cu un capital social de peste 117 milioane de lei. Statul detine peste 73% din pachetul de actiuni al operatorului retelei nationale de transport de gaze naturale. Transgaz a realizat in 2011 un profit net de 392 milioane de lei.

Calendarul continua cu iesirea pe bursa a Romgaz in luna iunie. Va fi scos la vanzare un pachet de 15% din actiuni, statul detinand peste 85% din aceasta companie. Romgaz a realizat anul trecut un profit net de 762 milioane de lei si are un capital social de 383 milioane de lei.

In septembrie, va fi listat la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, companie evaluata la 3,49 miliarde de euro.

In octombrie, urmeaza listarea unui pachet de 10% din Nuclearelectrica, companie ce valoreaza 1,34 miliarde de euro.

Tot pentru anul acesta este programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom, actiune pentru care nu s-a dat inca un termen.

Am pierdut trenul privatizarilor

Fostul ministru al Privatizarii considera ca Romania a ratat momentul propice pentru privatizari si ca acum avem de asteptat mult si bine pana la revenirea pietei.

Deoarece s-a intarziat cu un an si jumatate oferta de vanzare in cazul majoritatii societatilor, statul roman se confrunta in prezent cu o concurenta apriga din partea altor tari europene, cum ar fi Italia si Grecia.

In aceasta perioada, in care la noi in tara doar s-a discutat despre privatizari, unele state au reusit sa vanda active impresionante. Acesta este cazul Turciei, care a obtinut 15 miliarde de dolari, in plina criza, prin vanzarea unor actiuni din domeniul energetic, in anul 2009.

Daca punem cap la cap aceasta supraofertare de companii de stat care are loc pe tot continentul, vedem ca nu avem un cadru favorabil acestor vanzari.

Aceasta ploaie de oferte vine intr-un moment in care nici bancile si nici corporatiile nu au lichiditati, situatie care va mai dura inca cel putin sase-sapte luni.

"Este greu de crezut ca cineva va vrea active din Romania sau din oricare alte tari", mai spune Ionescu, adaugand ca in cel mai optimist caz se vor vinde pachete foarte mici de actiuni si acelea pe bani putini.

"Vom reusi sa vindem doar pachete mici, insa conditia este sa existe un marketing bine facut, nu ca in cazul Petrom. Nu ma astept la vanzari de peste 50% din pachetul de actiuni, cu transfer de control, cum se vrea in cazul Oltchim sau CFR", a mai spus acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb companii listare, #piata capital, #bursa bucuresti, #companii stat bursa, #privatizare companii stat, #indici bursieri , #Piata de capital