Facebook nu este singura listare spectaculoasa. Vezi cu cine concureaza pe bursa

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 08:12
1674 citiri
Facebook nu este singura listare spectaculoasa. Vezi cu cine concureaza pe bursa
Companiile tehnologice iau cu asalt bursele

Facebook este cea mai mare companie care va face o oferta publica initiala in viitorul apropiat, insa aceasta nu va fi singura listare spectaculoasa. Exista trei alte companii tehnologice importante care planuiesc sa se vanda pe piata de capital.

In timp ce peste tot in Sillicon Valley se vorbeste despre iminenta oferta publica initiala a Facebook, o mana de companii tehnologice ale caror afaceri cresc extrem de rapid, dar nu sunt la fel de sexy, dau tarcoale pe tacute pietelor publice, conform Fortune.cnn.com.

Este adevarat, valoarea acestora nu se apropie de cea a Facebook, estimata la 100 de miliarde de dolari. De ce reprezinta acestea un concurrent pentru reteaua de socializare? Software-ul pentru companii reprezinta o industrie uriasa, care trece printr-o tranzitie serioasa. Giganti precum SAP, Oracle sau Cisco incearca sa se reinventeze, iar, intre timp, jucatorii mai mici castiga cota de piata prin abordari diferite in dezvoltarea si distribuirea de software. Tranzitia la software-ul cloud-based este un incubator pentru noi companii interesate de piata de capital.

Iata cateva companii ce se vor lansa prin oferte publice initiale, in 2012:

ServiceNow

Cand IT-istii de la Facebook nu viseaza cu ochii deschisi la banii cu care isi cumpara vile in Los Altos Hills, folosesc software-ul de management IT cloud-based al ServiceNow pentru a depista probleme, a gestiona costurile si a dezvolta aplicatii.

Compania cu sediul la San Diego a reusit sa obtina multi clienti importanti - nu doar Facebook, ci si rivalul Google ii foloseste serviciile.

In luna aprilie a anului trecut, compania a adus la conducere un nou CEO, pe Frank Slootman, veteran in aceasta industrie. Veniturile inregistrate de ServiceNow, anul trecut, au fost de 135 de milioane de dolari.

Workday

Instrumentele de management al angajatilor reprezinta o piata foarte contestata. Luna trecuta, SAP a anuntat ca achizitionaza compania SuccessFactors din California pentru 3,4 miliarde de dolari. Se zvoneste ca cei doi CEO ai Workday, Dave Duffield si Aneel Bhusri, au refuzat nenumarate oferte de cumparare.

Se speculeaza ca Workday se pregateste pentru o oferta publica initiala in a doua jumatate a anului acesta. Veniturile companiei au fost de 300 milioane de dolari, in 2010.

Palo Alto Networks

Aceasta mica firma de securitate a avut o evolutie spectaculoasa. Compania de research Gartner a numit, recent, Palo Alto Networks lider de piata "datorita influentei disruptive in industria sistemelor de securitate".

Cea mai noua generatie de firewall dezvoltata de companie reprezinta o provocare la adresa Cisco si Juniper Networks. In luna august, Palo Alto Networks a anuntat ca are comenzi de peste 200 milioane de dolari. Recent, compania a adus un nou sef executiv, pe Mark McLaughlin, fost CEO al VeriSign. Scupul acestuia este "sa duca firma la nivelul urmator".

#facebook bursa, #facebook oferta publica initiala, #facebook piata capital , #Piata de capital