FMI: China, predispusa la o "explozie" de active

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 12:37
1422 citiri
FMI: China, predispusa la o "explozie" de active

Bancile chineze se vor confrunta cu un risc sistemic, provocat de o combinatie de credite, active, schimburi valutare si scaderea randamentelor, daca acestea ar aparea in acelasi timp, a avertizat, marti, Fondul Monetar Intarnational. China nu ia in seama aceste avertismente si nici bursele nu reactioneaza la raportul FMI.

China poate evita aceste pericole prin eliberare pietelor financiare si asigurarea unei autonomii mai mari de la controlul guvernamental investitorilor, a bancilor comerciale, dar si a bancii centrale, se arata in raportul FMI dat publicitatii marti si preluat de CNBC.

Raportul nu prezice un dezastru iminent, insa FMI insista ca statul chinez sa actioneze rapid, intrucat este vulnerabil la destabilizarea pretului la active.

"Configuratia actuala a politicilor financiare va favoriza economiile ridicate, niveri ridicate de lichiditati si un risc accentuat de alocare gresita de capital si actiuni", sustin oficialii FMI.

Raportul, care a fost completat in iunie, insa a fot publicat abia marti, contine 29 de recomandari-cheie. Fondul sustine ca a realizat teste de stres pe 17 banci care reprezinta 83% din sistemul bancar comercial din China.

Testul, realizat in colaborare cu banca centrala chineza a aratat ca rata creditelor neperformante a crescut cu cel putin un punct procentual pentru fiecare scadere de un punct procentual in Produsul Intern Brut.

Scenariul de forta majora, imaginat de FMI, presupune o crestere economica anuala de 4%, cu mult sub valoarea de 9.1% inregistrata in T3. In plus, s-a luat in considerare o crestere a rezervei valutare de 10 procente si o scadere a preturilor la imobiliare cu 36%. Mai mult, s-a estimat o schimbare a dobanzilor la credite si la depozite cu 85 de puncte de baza.

Cu toate acestea, raspunsul guvernului Chinez de marti, in fata raportului a fost ca Beijingul nu se grabeste sa tina cont de sfaturile FMI.

Nici bursele din China nu au reactionat negativ la acest raport, indicele compozit Shaghai fiind printre singurii indici de pe bursele asiatice care au inregistrat cresteri, marti.

Bursele asiatice au scazut, in conditiile in care cresterea maturitatii obligatiunilor din zona euro a reflectat o oarecare ingrijorare cu privire la capacitatea politicienilor din Italia si Grecia de a implementa reforme dure pentru a-si rezolva criza datoriilor si a castiga increderea pietelor, informeaza CBS News.

Indicele Nikkei 225 din Japonia a pierdut 0.7% pana la 8,541.93 puncte de baza, indicele Kospi din Coreea de sud a scazut cu 0.9%, pana la 1,886.12, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 0.8% pana la 19,348.

Indicii de referinta din Australia Taiwan si Singapore au fost, de asemenea, in scadere.

Indicele compozit Shanghai, din China, a inchis in usoara crestere, pana la 2,529.76.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#active China, #risc China, #avertisment FMI China , #Piata de capital