Hare Krishna! Cel mai bogat templu al Indiei primeste donatiile direct pe bursa

Joi, 06 August 2015, ora 17:46
2527 citiri
Hare Krishna! Cel mai bogat templu al Indiei primeste donatiile direct pe bursa
Foto: Wikimedia

In India, templele nu sunt doar locuri destinate retragerii spirituale, ci si adevarate centre de profit. In mai multe randuri, guvernele de la New Delhi au incercat sa convinga liderii spirituali din aceste lacasuri sa depoziteze imensele bogatii in trezoreria statului.

Ultima incercare de acest gen ii apartin premierului Narendra Modi, care a promis dobanzi atractive pentru templele care incredinteaza statului rezevele de aur. Desi nu a reusit acest lucru, ceva s-a schimbat in atitudinea celor care gestioneza averile din temple, relateaza revista Quartz.

Donatii in actiuni

Cel mai bogat lacas de cult al Indiei, Tirupati Balaji, administrat de organizatia Tirumala Tirupati Devasthanams (TTD), a decis sa isi deschida un cont special in cadrul Depozitorului Central al Bursei din Mumbai.

Evenimentul a avut loc la inceputul acestei saptamani, dupa ce personalul templului a descoperit ca in cutia milei, credinciosii au inceput sa depuna constant actiuni ale unor companii in loc de traditionalele ofrande in aur sau bani.

"Au descoperit actiuni introduse in hundi (cutia de donatii) si in cele din urma au hotarat sa deschida un cont electronic pentru cei care vor sa doneze actiuni direct in contul de la bursa", a precizat PS Reddy, directorul Depozitarului Central al Bursei din Mumbai.

Templul Tirupati, unul dintre cele mai vizitate din India, are si o impresionanta avere in domeniul imobiliar. Anul trecut, in august, autoritatile din Andhra Pradesh, regiunea in care se afla lacasul, estimau ca proprietatile detinute de TTD ar valora aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

TTD detine terenuri, complexuri comerciale si rezidentiale in diverse regiuni din India: Andhra Pradesh, Delhi, Kerala, Karnataka, Tamil Nadu, Gujarat, Maharashtra, Pondicherry, Haryana, Odisha, ba chiar si in Nepal.

Tin de aur

Donatiile obisnuite ale credinciosilor indieni catre temple si zei sunt in aur si bani. Pana acum, templele nu s-au ingramadit sa raspunda apelului facut de premier pentru a depozita aurul in rezerva bancii centrale.

Doar cate un templu, ici colo, scoate din cand in cand la licitatie obiecte ornamentale din aurul donat de credinciosi. Restul, in proportie de 80%, ramane in posesia templelor impodobind altarele sau in diverse camere de comori secrete.

Administratorii templului Tirupatii nu sunt singurii reprezentanti ai cultelor care incearca marea cu degetul pe piata de capital din India.

Templele Shree Siddhivinayak din Mumbai, Jagganath din Puri sau Vaishnodevi din Kashmir, au investit sumele de bani in fonduri mutuale.

Bursa din India a evoluat fara socuri majore in ultimul an, indicele de referinta Sensex fiind in crestere cu 10% fata de august 2014, ceea ce reprezinta o tentatie chiar si pentru din ce in ce mai bogatii zei din Panteonul hindus.

#donatii bursa India, #investitii temple India, #averi temple India, #piata capital India , #Piata de capital