"Lupta" pentru scaunul BVB s-a incheiat. Lucian Anghel este noul presedinte

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 23:00
3753 citiri
"Lupta" pentru scaunul BVB s-a incheiat. Lucian Anghel este noul presedinte

Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, este noul presedinte al BVB, cel care va conduce institutia in urmatorii patru ani si care il va inlocui pe Stere Farmache.

Lucian Anghel a candidat pentru pozitia de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti alaturi de actualul presedinte Stere Farmache si vicepresedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.

Lucian Anghel lucreaza in cadrul Bancii Comerciale Romane din 1996, ca economist si ofiter de credite, avansand treptat.

"Actionarii au votat schimbarea. Cred ca bursa are potential si trebuie sa il exploateze", a declarat Anghel dupa anuntul privind rezultatul alegerilor, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, fostul presedinte BVB, Stere Farmache, a declarat ca va continua sa sustina Bursa cu toate resursele de care dispune si atata vreme cat a fost un vot democratic trebuie luat ca atare.

Specialistii contactati de Business 24 au, insa, mari asteptari de la noul presedinte BVB.

"Are o misiune dificila si ii doresc succes. Sper sa faca tot ce n-a facut Consiliul pana acum, sa coordoneze actualul Consiliu si sa recupereze din intarzierea in dezvoltarea pietei de capital.

Daca nici acum nu se va intampla o schimbare la BVB, atunci cred ca va fi un moment amanat din nou multa vreme", a declarat pentru Business 24 presedintele Certinvest, Eugen Voicu.

In ceea ce il priveste pe fostul presedinte BVB, Stere Farmache, presedintele Certinvest este de parere ca acesta reprezinta unul din "stalpii" BVB.

"Eu ma bucur ca este membru in CA si cred ca daca reusesc sa faca o echipa cei doi, va fi un lucru bun. E vorba de a avea o viziune comuna si de a alege un executiv capabil sa implementeze aceasta noua viziune. Cheia este sa reuseasca sa gaseasca directorii necesari care sa aplice noua strategie", a mai precizat acesta.

"Alegerea lui Lucian Anghel, un pas inainte in dezvoltarea BVB"

"Cred ca este o stire buna. Vorbim de un profesionist, un economist de baza, care poate aduce un aer de schimbare chiar daca nu e din domeniu. Ca presedinte al Bursei poate sa aduca o schimbare. Nu stiu cat il va ajuta experienta din piata de capital. Cred ca a fost o alegere buna.

Poate prin pozitia sa in BCR si in grupul Erste va putea ajuta BVB in dezvoltarea sa", a declarat Florin Dolea, presedinte Pioneer Investment, pentru Business 24.

Referitor la pierderea postului de presedinte de catre Stere Farmache, Florin Dolea este de parere ca a fost o decizie fireasca din partea actionariatului.

"Nu poti sa fii intr-o functie o viata. Acesta a luat Bursa undeva aproape de zero, a dus-o unde este acum. Poate ca a fost timpul de o schimbare de stafeta, cel putin aceasta a fost decizia actionarilor. Eu unul nu o vad ca pe o pierdere. E firesc, de la presedintele tarii in jos, nicio functie nu e vesnica".

Eu am citit o declaratie a lui Lucian cand si-a depus candidatura si ii doresc succes la indeplinirea acelor deziderate", a mai subliniat acesta.

Presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol, este de parere ca principala provocare pe care noul presedinte al BVB o va avea de infruntat va fi cea legata de nivelul de dezvoltare al pietei de capital in Romania.

"Noi am sustinut alegerea sa ca presedinte si credem ca vine cu o experienta si cu o anvergura care vor fi de folos Bursei.

In urmatorii 4 ani ne dorim ca Bursa sa ajunga la o alta anvergura, sa se dezvolate, sa ajunga mai vizibila in randul sistemului financiar romanesc, sa avem o structura mai bogata de emitenti, si de la stat, dar si din zona privata si, nu in ultimul rand, sa avem proceduri tehnice mai eficiente si mai flexibile.

Sunt multe lucruri de facut. Cred ca noul Consiliu in structura actuala poate sa mearga mai rapid in aceasta structura", a declarat Razvan Pasol pentru Business 24.

In opinia presedintelui BT Investment, Radu Hanga, alegerea facuta astazi reprezinta un pas inainte in dezvoltarea BVB.

"Este o decizie buna. Faptul ca noul Consiliu reflecta o prezenta mai mare a jucatorilor mari de pe piata de capital din Romania este un pas inainte. Este important presedintele Bursei, dar cel putin la fel de importanta este structura Consiliului Bursei - din toate punctele de vedere s-a facut un important pas inainte", a declarat Radu Hanga, presedinte BT Investment pentru Business 24.

In opinia acestuia, noua conducere trebuie sa devina mai activa in dezvoltarea pietei de capital prin listarea companiilor locale in principal, iar primul pas il va constitui listarea marilor companii detinute inca de stat.

"Aceasta va creste vizibilitatea pietei locale, va influenta pozitiv evaluarea companiilor listate, ceea ce va atrage ulterior interesul pentru listare a unor companii private", a mai subliniat acesta.

BVB are un nou Consiliu de Administratie

In cursul zilei de luni, actionarii BVB au ales si noul Consiliu de Administratie, din care fac parte Stere Farmache, Lucian Anghel, Dan Paul, Adrian Lupsan, Narcisa Oprea, Valerian Ionescu, Octavian Molnar, Matjaz Schroll si Robert Pana.

Pe ordinea de zi a sedintei de luni a figurat si completarea a trei locuri vacante din Consiliul de Administratie al Casei de Compensare Bucuresti si alegerea unui administrator la Depozitarul Central.

Astfel, la Casa de Compensare au fost numiti toti cei trei candidati, respectiv Darie Moldovan (SSIF Broker), Alin Duhnea (Citibank Europe plc) si Lucian Ioan Fulea (Vienna Investment Trust).

Pentru CA de la Depozitarul Central a fost ales Cristian Agalopol (Equity Invest), din sase cabdidaturi.

Alegerile pentru noul presedinte lasa Bursa "indiferenta"

La un sfert de ora dupa deschiderea tranzactionarii, toti indicii BVB inregistrau scaderi cuprinse intre 0,04% (BET-NG) si 0,10% (BET), iar la finalul sedintei un singur indice era pe plus, inregistrand o crestere de 0,92% (BET-NG).

Rulajul actiunilor listate la BVB era de 6,66 milioane lei (1,53 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 1,62 milioane lei, cotatia lor urcand cu 0,02%, la 0,4300 lei/actiune.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,19%, pana la 4.371,13 puncte, iar indicele compozit BET-C a pierdut 0,08%, ajungand la 2.647,45 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), inregistra o scadere de 0,23%, pana la 19.244,86 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,92%, la 7.928,47 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,20%, pana la 407,43 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,92%, ajungand la 628,47 puncte.

Indicii BVB raman insa indiferenti la schimbarile care se anunta in aceasta seara, reactia lor fiind ca in orice zi obisnuita. Membrii AGA ai Bursei de Valori Bucuresti s-au reunit astazi, la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti, pentru a-si alege Consiliul de Adiministratie si presedintele pentru urmatorii 4 ani.

Pentru cele noua pozitii de administrator al Bursei au fost depuse 20 de candidaturi.

La presedintia Bursei de Valori Bucuresti si-au anuntat candidatura presedintele Stere Farmache, economistul sef al BCR, Lucian Anghel si presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.

Potrivit mai multor surse din piata, Lucian Anghel ar avea cele mai mari sanse pentru pozitia de presedinte, in conditiile in care bancile care il sustin detin aproximativ 35% din voturi. Alegerea presedintelui va avea loc dupa selectarea membrilor CA, candidatii la presedintie fiind obligati sa obtina mai intai un loc de membru in CA.

"Principalul atu al contracandidatului lui Farmache, Lucian Anghel, il reprezinta noutatea. Anghel vine pe o platforma de noutate, el considerand ca este nevoie de un suflu nou pe Bursa si, pentru ca are o recunostere profesionala foarte larga, are sanse bune si poate fi vazut ca un dezvoltator al Bursei in perioada urmatoare.

Alegerea va da un semnal privind orientarea actionarilor, vor sa ia o noua directie sau sa o pastreze pe cea anterioara", a declarat analistul Aurelian

Dochia pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, analistul financiar, Ilie Serbanescu nu s-a aratat optimist cu privire la evolutia BVB.

"Bursa noastra nu prea exista. Eu am invatat la scoala ca ea e menita pentru a finanta economia. Eu nu am auzit de acest lucru la noi. Imi este absolut egal cine va castiga, cine va duce destinele bursei, pentru ca intrebarea mea este 'care bursa?'", a precizat Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Sedinta AGA a BVB a fost una tensionata inca de la debut. Cu toate ca intrunirea ar fi trebuit sa inceapa la ora 11, aceasta a fost intarziata cu jumatate de ora, iar dupa o ora de la debut a fost intrerupta pentru retiparirea buletinelor de vot.

O alta tensiune a aparut in momentul alegerii notarului care urma a fi observator la numaratoarea voturilor. Inainte de inceperea sedintei, Narcisa Oprea, partener la casa de avocatura Schoenherr si, totodata, candidat la o pozitie in cadrul Consiliului de Administratie a anuntat ca este insotita de un notar.

In acelasi timp, in cadrul sedintei a fost prezent un notar din partea BVB, motiv pentru care membrii AGA au fost nevoiti sa voteze care dintre cele doua persoane va fi observator al sedintei.

#lucian anghel presedinte bvb, #alegere presedinte bvb, #bvb consiliu administratie, #reactie analisti bvb, #declaratii analisti presedinte bvb , #Piata de capital