Piata de capital se zvarcoleste. Ce diagnostic au pus specialistii si ce solutii se intrevad

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 06:30
2360 citiri
Piata de capital se zvarcoleste. Ce diagnostic au pus specialistii si ce solutii se intrevad

Piata de capital din Romania are nevoie de sustinere din partea statului prin masuri concrete cum ar fi: privatizarea companiilor de stat pe BVB, infiintarea unei institutii care sa reglementeze relatia dintre cumparatori si vanzatori sau atragerea unor noi investitori straini.

O prima masura care ar putea rezolva cea mai mare parte a problemelor de pe piata de capital o constituie listarea companiilor de stat. Este o situatie win-win, spun specialistii.

"Companiile care se listeaza isi diversifica sursele de finantare, atrag capitaluri pentru investitii si pentru dezvoltare. Dupa aceea, prin listare, dau posibilitatea publicului din Romania sa cumpere actiuni la cele mai importante companii romanesti. Toata lumea are de castigat. Bursa se dezvolta si vin si investitori straini", a declarat pentru Business24 Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest

Contrapartida centrala, o piesa necesara

Printre solutiile identificate de specialitii pe piata de capital se numara si infiintarea unei Contraparti Centrale.

Ideea este sustinuta chiar de vicepresedintele ASF, Daniel Daianu.Analistul considera ca, in momentul de fata, bursa, cu sistemul de actionariat pe care il are, este uneori paralizata si nu poate sa ia decizii si sa se miste intr-o directie foarte clara.

"Trebuie sa se rezolve problema asta. Nu este suficient doar sa observi ca actionarii nu sunt interesatii. Trebuie gasita o solutie, iar aceasta ar putea fi reprezentata de existenta unei autoritati care sa participe la constituirea acestei Contraparti Centrale," completeaza Dochia.

Exemplele de succes, "carlig" pentru investitori

Bursa a fost construita intr-un mod oarecum artificial, din punctul de vedere al analistului economic Aurelian Dochia.

"A fost ca o miscare de sus in jos, in care a trebuit sa constrim un instrument al pietelor financiare in Romania. Procesul de privatizare, cu distributia de actiuni, a imprimat Bursei un caracter de loc secundar de tranzactionare, iar ofertele primare care tin de finantarea economiei au fost si raman inca destul de putin numeroase, a adaugat analistul.

Aurelian Dochia, analist financiar

Acesta sustine ca este o slabiciune a Bursei si asta o face sa fie destul de putin atractiva pentru companii, deoarece acestea nu vad o solutie sa se duca la bursa sa ridice bani, fie prin emisie de obligatiuni, fie prin emisiune de actiuni suplimentare.

Atata vreme cat aceasta conceptie nu se schimba la nivelul companiilor si nu exista mai multe exemple de succes de companii care se finanteaza curent pe Bursa, este evident ca acest mod de finantare al economiei nu va fi premordial, iar asta este o mare slabiciune pentru bursa, sustine analistul.

Alte probleme ale pietei de capital

"De exemplu, nu a fost nici o discutie in privinta costurilor legate de listare, care sunt destul de mari pentru multe companii si care fac neatractiva listarea", a declarat Dochia.

Analistul financiar Aurelian Dochia considera o problema pe care o intampina companiile este legata de costuri, atat de cele initiale de listare cat si cele ulterioare de mentinere a listarii.

"Impreuna cu CNVM, trebuie sa urmareasca acest lucru. Cred ca exista rezerve mari de scadere a acestor costuri si ar trebui sa exista o tinta in privinta asta si un program, pe termen de cativa ani de zile, care sa vizeze reducerea de costuri acolo unde se poate si cat se poate" afirma analistul.

A doua problema este cea a birocratiei. Potrivit analistului, trebuie sa se urmareasca si din punct de vedere al procedurilor, al metodologiei si al raportarilor. Multe companii vad asta ca pe o povara. Pentru multi inseamna eforturi suplimentare si resure care trebuie dedicate.

"Cred ca solutia, in mare masura, sta in sistemele informatice, care daca ar fi puse la punct ar simplica foarte mult pentru companii mecanismul de compliance", crede analistul.

De asemenea, o imbunatatire a mecanismului de guvernanta corporativa, a sistemului de raportare si a transparentizarii din acest punct de vedere ar constitui un factor favorabil pentru BVB, sustine Dochia.

#Relansare Piata capital, #listare companii stat, #finantare economie, #bursa valori bucuresti finantare , #Piata de capital