Pietele europene recastiga increderea investitorilor

Marti, 20 Martie 2012, ora 18:58
1553 citiri
Pietele europene recastiga increderea investitorilor

Dupa luni intregi de incertitudine, cauzate de criza datoriilor suverane din Europa, investitorii incep sa se aventureze din nou pe pietele financiare europene.

Cele mai recente semne de viata sunt reprezentate de doua companii europene - DKSH, o companie elvetiana de marketing si comert si Ziggo, un operator de cablu olandez - care se listeaza in aceasta saptamana, iar estimarile arata ca vor strange impreuna 2 miliarde dolari, potrivit New York Times.

Cele doua listari la bursa vor fi cele mai mari din ultimul an in Europa, companiile incercand sa beneficieze deschiderea investitorilor care vor sa profite de rezultatele bune de pe pietele europene din acest an.

In ciuda apetitului crescut pentru companiile listate la bursa, analistii avertizeaza ca piata inca le poate aduce dureri de cap investitorilor.

Lipsa perspectivelor de crestere economica afecteaza veniturile companiilor, mai ales in cazul celor din zona euro. Iar investitorii, care au asteptat luni de zile pentru relansarea listarilor la bursa, spera la castiguri insemnate.

"Exista un numar mare de companii care asteapta sa se listeze, iar exigentele vor fi mari. Asadar, companiile vor trebui sa faca eforturi pentru a demonstra ca merita atentia investitorilor", a declarat Craig Coben, specialist Bank of America.

Pietele financiare, lovite de criza

Dezghetarea pietelor financiare a durat mult. Anul trecut, incertitudinile privind noul pachet de ajutor pentru Grecia si lipsa de lichiditate a bancilor au afectat increderea in piete. Aceste lucru a condus la o scadere drastica a sumelor pe care companiile le-au strans in urma listarilor, mai ales in ultima parte a anului 2011. Companiile care s-au listat pe pietele europene au strans in total 150 miliarde dolari in cursul anului trecut, cu 57% mai putin decat in 2007, potrivit Dealogic.

"Pietele se bazeaza pe incredere. Investitorii trebuie sa simta ca exista perspective de crestere, pentru a lua decizia de a investii", a declarat Maria Pinelli, Ernst&Young.

Increderea pe piete a crescut incet de la inceputul lui 2012. Banca Centrala Europeana a oferit bancilor peste 1000 de miliarde de dolari sub forma unor imprumuturi pe termen scurt, masura care a reusit sa mai risipeasca din teama. In plus, problema Greciei este mai putin presanta, dupa ce majoritatea creditorilor au fost de acord sa participe la conversia de obligatiuni din aceasta luna.

#revenirea pietelor financiare europene, #listari piete europene , #Piata de capital