Se da verdictul in "cazul" Transelectrica. Succesul listarii pare garantat

Marti, 27 Martie 2012, ora 08:00
1833 citiri
Se da verdictul in "cazul" Transelectrica. Succesul listarii pare garantat
Azi e ultima zi in care pot fi cumparate actiuni Transelectrica

Peste cateva ore va fi inchisa oferta publica initiala a pachetului de 15% din Transelectrica listat pe 14 martie. Bilantul privizoriu arata ca gandurile negre ale scepticilor au fost neindreptatite.

Pana nu demult, analistii economici se asteptau la un esec total al companiilor de stat listate pe bursa anul acesta. Cu toate acestea, Transelectrica, prima dintre cele sase societati care vor testa piata de capital in 2012, pare sa spulbere afirmatiile acestora.

Luni, investitorii subscrisesera aproape 52,4% din totalul actiunilor scoase la vanzare. Ordinele plasate au fost de 78,5 milioane de lei, adica aproximativ 18 milioane de euro.

Pentru a avea succes, trebuie sa fie subscris 70% din pachetul scos la vanzare, asa ca intrebarea tuturor este daca va fi atins astazi acest prag critic.

"Din punct de vedere al nivelului actual al subscrierilor acesta este peste

asteptarile mele. Probabil ca la inchiderea ofertei gradul de subscriere va fi semnificativ peste 100%", a declarat fondatorul BT Asset Management, Radu Hanga, pentru Business24.

Explicatia pentru un grad atat de mare de subscriere in ultimele doua zile de tranzactionare sta in faptul ca multi investitori astepta pana in ultimul moment pentru a-si plasa bani, iar altii au nevoie de confirmarea pietei pentru a se asigura ca actiunile sunt apetisante.

Insa succesul listarii nu sta doar in procentul de actiuni subscrise, ci si in pretul de vanzare. Guvernul a stabilit un interval de pret cuprins intre 14,9 lei pe actiune si 19,2 lei pe actiune, pentru realizarea subscrierilor investitorilor pe parcursul ofertei publice secundare.

Majoritatea subscrierilor realizate pana acum au fost facut la pretul minim. "Pretul final va fi, cel mai probabil, in intervalul 15,5 - 16 lei", a mai spus Hanga.

La randul sau, Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, nu vede niciun motiv pentru care pretul actiunilor Transelectrica sa nu evolueze, insa spune ca acest lucru va depinde foarte mult de atitudinea statului.

"Succesul listarii Transelectrica nu inseamna doar ca actiunile sa se vanda, ci pretul lor sa creasca. Acest lucru il putem cuantifica in cateva luni. Daca va creste, semnalul va fi unui pozitiv, va arata ca firmele din Romania sunt bune si ca perspectivele sunt favorabile", spune Purica.

"Este forte importanta atitudinea si declaratiile pe care statul le va face pe tema aceasta in perioada urmatoare. La nivelul statului cred ca trebuie sa existe o gandire in perspectiva listarii acestor companii, acesta trebuind sa cresca perceptia pe piata a bonitatii si profitabilitatii actiunilor", mai spune expertul in energie.

Bursa prelungeste programul

Programul de tranzactionare pentru oferta Transelectrica va fi prelungit marti cu doua ore pentru a permite investitorilor sa subscrie titlurile scoase la vanzare de stat.

Programul de tranzactionare pentru pietele de oferta POF si POFR va fi prelungit cu doua ore, intre orele 9.30 si 19.00. De asemenea, programul de tranzactionare pe simbolul TEL_SV va fi prelungit miercuri intre orele 11 si 12.00.

#transelectrica bursa, #transelectrica actiune pret, #piata capital, #bursa valori bucuresti, #tranzactie bursa , #Piata de capital