Sfatul investitorilor: Fii atent la trenduri, nu la cresteri!

Joi, 01 Martie 2012, ora 18:16
1825 citiri
Sfatul investitorilor: Fii atent la trenduri, nu la cresteri!
Internetul, cea mai sigura investitie

Evolutia pietei de capital din ultimul an ne-a aratat ca investitorii nu mai pariaza pe companii in crestere, ci pe trenduri. Care sunt domeniile cele mai promitatoare in urmatoarea perioada?

Anul trecut a fost unul greu pentru multe dintre companiile cu istoric de pe Wall Street, relateaza CNN. Netflix, Salesforce.com si Travelzoo au fost doar trei dintre veteranele care au luat-o la vale in 2011.

Ce au in comun toate aceste companii? Au fost supraevaluate, la un moment dat, de analisti si traderi, care au considerat ca putem ignora riscurile acestor actiuni, cum ar fi valorile de piata absurde pe care le atinsesera, si ar trebui sa ne uitam doar la povestile interesante din spatele cresterii. Gresit!

Inainte ca Netflix sa-si fi indepartat investitorii anul trecut prin cresterea preturilor si emiterea unor estimari ametitoare ale veniturilor, actiunile sale se tranzactionau la o rata pret/ castiguri de aproximativ 80. Nimeni nu este atat de bun, nici macar Netflix, ale carei actiuni au scazut cu 60%, in 2011.

Insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ignoram povestile din piata. Poti sa pariezi pe tranduri, insa sa fii atent ca numele respective sa aiba deja un istoric pe piata si sa le apartina unor companii care platesc dividende.

"Este timpul sa ne purtam ca investitori si sa nu ne mai facem griji ca traderii", spune Hank Smith, manager de investitii la Haverford. Iata care sunt domeniile care merita atentie in perioada urmatoare:

Video streaming

Daca crezi ca video streamingul este un domeniu aflat la inceput, de ce sa investesti in Netflix cand o poti face in Walt Disney? Netflix, chiar si dupa caderea sa, se tranzactioneaza la preturi de 30 de ori mai mari decat estimarea profitului pe 2013.

Comparativ, rata Disney este de doar 13, pe baza estimarilor castigurilor pe anul fiscal 2012.

Cloud computing

Salesforce.com a devenit sinonim cu cloud computing, sistemul care te lasa sa stochezi fisiere digitale online. Insa la o rata profit/ castiguri de 72, actiunile sale par supraevaluate. IBM si Microsoft sunt, de asemenea, jucatori mari in industria cloud.

Site-urile de calatorii

Site-urile de calatorii, cum ar fi Travelzoo, nu mai sunt atat de lipsite de valoare ca in trecut. Dar chiar si la o rata de 18 ori mai mare decat veniturile pe 2012, sunt mai putin atractive decat site-urile mari, cum ar fi Expedia.

Cea mai mare agentie online de voiaj se tranzactioneaza la o rata de 10, iar profiturile sale cresc cu peste 10% anual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata capital, #investitie bursa, #sfaturi investitie bursa, #indici bursieri, #investitii sigure , #Piata de capital