Topul companiilor romanesti dorite de investitori la Bursa

Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:22
2966 citiri
Topul companiilor romanesti dorite de investitori la Bursa
Topul companiilor asteptate de investitori la Bursa de Valori Bucuresti

Investitorii romani isi doresc listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, dar asteapta si listarea la BVB a unor companii din domeniul IT. Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest si Eugen Voicu, presedintele Certinvest au facut un top al celor mai asteptate companii.

Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, apreciaza ca topul companiilor pe care si le doresc investitorii le Bursa de Valori Bucuresti ar fi condus de Hidroelectrica.

"Toata lumea asteapta cu mare interes Hidroelectrica si Romgaz. Cred ca investitorii ar aprecia cu siguranta listarea Romtelecom la Bursa, desi nu s-a mai auzit nimic. In zona privata cred ca ar fi foarte interesant sa vedem niste companii din domeniul IT.

Parerea lui Razvan Pasol este impartasita si de presedintele CertInvest, Eugen Voicu.

In opinia presedintelui CertInvest, topul celor trei companii pe care investitorii romani si le doresc listate la Bursa este condus de o companie din domeniul IT.

"Total Soft este un exemplu, pe locul doi o firma de retail si mi-ar placea sa fie Mobexpert, iar pe a treia pozitie o companie din sectorul farmaceutic", puncteaza Eugen Voicu, pentru Business24.

Presedintele Certinvest este de parere ca pe locul al treilea ar fi fost buna AD Pharma, care "s-a dus la Londra, dar ar fi fost bine sa fie la noi".

Intrebat care sunt companiile de stat pe care le-ar vedea listate la Bursa, Eugen Voicu spune ca ar fi interesante cele din portofoliul Fondului Proprietatea: "Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica".

Performantele companiilor dorite de investitori

Hidroelectrica, lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice de sistem din Romania, ramane cea mai valoroasa companie de stat.

De anul trecut, valoarea companiei a crescut cu aproximativ 4%.

Hidroelectrica a obtinut, in 2011, un profit brut de 10 milioane de lei, fata de 390 de milioane de lei in 2010, din cauza secetei, conform sefului companiei, Dragos Zachia-Zlatea, citat de Adevarul.

Pentru acest an, compania estimeaza o productie de 15 TWh de electricitate si un profit brut de 80-85 de milioane de lei.

Romgaz, cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din Romania, este o societate pe actiuni de interes national. Statul este actionar majoritar, fiind reprezentat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Producatorul de gaze naturale a obtinut in intervalul ianuarie-august 2011 un profit net de 677,74 milioane lei (156,77 milioane euro), mai mare decat nivelul bugetat pentru intregul an si de 2,27 ori mai mare fata de castigul din perioada similara a anului 2010.

Romtelecom este lider in servicii de telecomunicatie, oferind telefonie fixa si mobila, internet broadband si mobil, televiziune digitala si HD.

Veniturile Romtelecom au scazut cu 9,9% in primele noua luni din 2011, pana la 492,5 milioane euro, de la 546,8 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului financiar publicat joi de OTE.

Profitul inainte de impozitare si taxe a scazut cu 28,1% in primele noua luni, la 88,3 milioane euro, de la 122,8 milioane euro in aceeasi perioada a lui 2009.

Listarea companiilor romanesti la BVB, sustinuta de Isarescu

Listarea companiilor romanesti de stat reprezinta un mare pas inainte in ceea ce priveste maniera in care vor functiona, pentru ca vor trebui sa dea socoteala, a afirmat, joi, intr-o conferinta pe teme economice, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Cine sunt aceste companii (de stat, n.r.), ce potential de profit au, cine asigura managementul acestora? Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de curiozitate, ci vor avea un rol extrem de important in dezvoltarea economiei romanesti pe principii sanatoase.

Aceste companii vor trebui sa dea seama. Este un mare pas inainte in maniera in care vor functiona intreprinderile de stat. Problema este ca ele sa aiba si responsabilitate publica, asa cum unele au deja", a mentionat Isarescu.

In 2012 vor fi listate pachete de 15% prin oferta publica secundara pentru companiile Transelectrica, Transgaz, Romgaz, un pachet de 9,84% din actiunile Petrom, precum si pachete de 10% din actiuni ale companiilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, prin oferta publica initiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii bvb, #companii listare Bursa, #top companii Bursa , #Piata de capital