Vreti sa investiti la BVB in 2012? Analistii dau sfaturi pretioase

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:35
4840 citiri
Vreti sa investiti la BVB in 2012? Analistii dau sfaturi pretioase

Strategia de investitii pe bursa pentru 2012 trebuie planificata foarte atent, intrucat ne asteapta o perioada de volatilitate mare. Sectorul bancar este de evitat, dar si cel al companiilor de asigurari, in favoarea actiunilor din industriile de necesitate directa pentru populatie.

SIF-urile, Fondul Proprietatea sau Petrom ar putea fi o investitie profitabila in 2012, este de parere Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

Totusi, trebuie acordata importanta destul de mare mare ponderii activelor riscante in portofoliu, spune analistul Tradeville, Dragos Darabut, care consiera oportuna alocarea a cel mult 50 de procente din portofoliu in actiuni.

Astfel, se pare ca bancile vor avea un an dificil, iar sectorul bancar a fost declarat, in unanimitate, "de evitat", de catre analisti. Un alt sector de evitat, mentionat de acestia pare a fi sectorul asigurarilor.

2012 va fi profitabil pentru cei care investesc in actiuni cu un caracter defensiv, in Fondul Proprietate, SIF, dar si in industriile strict necesare precum gaze, electricitate si foraje petroliere si alte firme conexe care presteaza servicii pentru aceste companii. Motivul pare a fi unul foarte simplu: se asteapta o crestere a preturilor pentru materiile prime necesare lor, spun analistii.

Radu Craciun, director de investitii, Eureko Pensii:

-Firmele cele mai expuse in momentul de fata sunt mai ales cele care si-au bazat dezvoltarea pe credite si ele ar putea sa fie primele care sa sufere in cazul in care bancile isi vor diminua liniile de credit pe care le au alocate pentru Romania. Cu alte cuvinte, vor trebui ca sa-si plateasca datoriile avand, practic, mai putin cash disponibil pentru activitati de investitie.

-E posibil ca unele firme sa reuseasca sa-si reinnoiasca liniile de credit cu succes. Pe de alta parte, altele, care ar putea fi considerate ca fiind mai riscante de catre banci sa nu poata sa faca acest lucru, deci e un meci care inca se joaca, dar firmele cu un grad de indatorare mai ridicat merita sa fie monitorizate in plus fata de cele care au in grad de indatorare mai scazut.

-Sectorul bancar ramane un sector cu un risc oarecum mai ridicat si mai impredictibil.

-In 2012 ne asteapta o perioada de volatilitate foarte mare, in care vom vedea stiri si proaste si mai bune, facand ca pietele sa evolueze pe un traseu foarte accidentat. Ar trebui favorizate in primul rand, actiunile care au un caracter mai defensiv, deci actiunile care fac parte din industrii strict necesare, la care consumatorii nu pot renunta, asa cum sunt industriile de utilitati: curent, gaze chiar si combustibili si care traditional au platiti si dividende destul de bune.

Eugen Voicu, presedinte Certinvest

-Sectorul financiar va fi cel care va avea cel mai mult de suferit. Nevoia de capital social, o piata destul de dificila, cu lipsa de incredere, lipsa de crestere economica, care n-ar cum sa nu loveasca destul de tare sectorul bancar, in 2012.

-In peisajul local, SIF-urile ar putea fi profitabile, poate si Fondul Proprietatea si in rest s-ar putea sa vina de la companii mai mici niste semnale mai bune care sa prinda contracte: explorari, foraje. Poate Petrom sa aiba un an bun.

Iulian Panait, presedinte KTD invest

-Actiunile bancilor sunt de evitat in 2012, pentru ca vor avea un an dificil, si probabil si ale companiilor de asigurari. Poate industria auto - a avut un an destul de bun si s-ar putea sa aiba un an mai slab.

-Profitabile vor fi companiile din zona bunurilor si serviciilor de prima necesitate, in special companiile de utilitati, cele care transporta energie si gaze in Romania, pentru ca preturile acestor materii prime probabil ca vor continua sa creasca. Probabil ca si companii precum Petrom, adica cele care exploateaza resurse petroliere, vor avea o evolutie destul de buna.

-Si alte companii conexe care presteaza servicii catre cele mentionate deja ar putea fi profitabile. Spre exemplu Conmag, Dafora, Prospectiuni sunt companii care au contracte, in principiu cu Transgaz sau cu Petrom, fie pentru explorarea de perimetre cu potentiale resurse noi de exploatare, fie pentru servicii de construire, reparatii ale unor magistrale de transport.

Dragos Darabut, analist Tradeville

-Actiunile bancare sunt riscante in aceasta perioada din cauza faptului ca bilanturilor bancilor sunt incarcate cu titluri de stat emise de guvernele europene. Daca datoriile acestor tari vor fi restructurate - cum a fost deja cazul Greciei - bancile vor inregistra pierderi contabile prin reevaluarea la pretul de piata a obligatiunilor detinute. Un rezultat financiar negativ va antrena si scaderea cotatiilor bursiere.

-Mizez in continuare pe companii din sectoare defensive - utilitati si farma - care au o politica de acordare a dividendelor si ale caror vanzari au fost mai putin afectate de recenta criza economica. Chiar daca situatia economica globala se va inrautati in urmatorul an, un randament de 5-6% ii confera investitorului pe termen lung posibilitatea de a cumpara actiuni la preturi mai scazute. Prefer in continuare titlurile americane, desi acestea expun investitorul la riscul valutar.

Florin Irimin, SSIF Intercapital Invest

-Sunt de evitat companiile care au o dinamica negativa a indatorarii si de preferat cele care in ultimii ani au aratat ca pot controla nivelul datoriei. Lectia oferita de situatia datoriilor statelor poate fi transpusa si la nivelul companiilor. Finantarea este necesara, dar trebuie facuta pana la anumite limite astfel incat sa fie adaptata specificului sectorial, contextului economic si planului general de dezvoltare al companiei.

-Alegerea companiilor ar trebui sa tina cont in special de urmatoarele elemente: profitabilitate, politica de dividend si gradul de indatorare.

-Este posibil ca investitorii sa se orienteze in primele luni din 2012 preponderent spre companiile care ar putea avea o politica de dividend atractiva. Din acest punct de vedere, in primul rand consider ca este de urmarit zona de utilitati, deoarece companiile din acest sector si-au aratat pe parcursul ultimilor ani rolul defensiv oferind randamente de luat in calcul in conditiile actuale. Dincolo de eventualitatea unui dividend, aceste companii au, in general, o volatilitate mai redusa comparativ cu alte sectoare de la bursa.

-In ceea ce priveste sectorul financiar de la bursa, Fondul Proprietatea si SIF-urile pot aduce randamente atractive din dividende si eventual din evolutia bursiera in primele luni ale anului daca situatia la nivel international va permite.

#investitii bursa 2011, #analisti BVB, #strategie investitii bursa 2012 , #Piata de capital