Marile grupuri franceze, prezente si in Romania, au recuperat din pierderi in 2012

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 16:32
2446 citiri
Marile grupuri franceze, prezente si in Romania, au recuperat din pierderi in 2012

Pilonii economiei franceze, multinationale prezente, de altfel, si pe piata din Romania, au recuperat o parte din scaderile inregistrate in 2011, potrivit unei analize Noble Securities.

Air France, Group Societe Generale, Accor si Carrefour se numara printre companiile care au pus umerii la redresarea bursei de la Paris.

Air France-KLM Group, cea mai mare companie aeriana din Europa ca trafic de pasageri, a inregistrat o scadere de aproximativ 71% a cotatiilor actiunilor sale in 2011, de la nivelul de 13,7 euro per actiune la inceputul anului, la cel de 3,9 euro la finele perioadei. De la acest nivel, pe parcursul anului 2012, valoarea actiunilor a crescut cu peste 75%, incheind anul trecut cu o corectie catre nivelul de 7 euro pentru o actiune, potrivit lui Victor Safta, director general Noble Securities.

In 2012, compania a aplicat masuri exigente de restructurare si eficientizare, reusind in acelasi timp sa creasca gradul de ocupare a avioanelor sale si numarul de pasageri din Europa.

Actiunile Accor, cel mai mare operator hotelier din Europa, au scazut in 2011 cu circa 41,5%, respectiv de la 33,38 euro per actiune la inceputul anului, la 19,48 euro la sfarsitul acestuia. Anul trecut valoarea acestora a inregistrat o crestere, iar la finele perioadei s-a apropiat de 27 euro, marcand astfel o apreciere de cca 35,5% per ansamblul anului 2012.

Accor, care detine branduri hoteliere precum Sofitel, Pullman, Novotel sau Ibis, a anuntat pentru urmatorii ani investitii de miliarde de euro pentru extinderea pe piete pline de potential precum Indonezia si pentru o dezvoltare considerabila in Brazilia, tara care va gazdui urmatoarea editie a Cupei Mondiale la Fotbal si Jocurile Olimpice din 2016.

Carrefour, cel de-al doilea mare retailer din lume, a inregistrat in 2011 o scadere de aproape 44% a valorii actiunilor sale pe Bursa de la Paris, ajungand la nivelul de 17,5 euro pentru o actiune, la care s-a adaugat o depreciere consistenta si in primul semestru al anului 2012.

Stimulate insa de masurile de restructurare implementate de catre noul management al companiei, pe parcursul semestrului al doilea al anului trecut, actiunile Carrefour au inregistrat o crestere de aproximativ 33%, ajungand la nivelul de 19,27 euro la finele anului.

"In 2012, Carrefour a avut un an plin de evenimente: exit de pe unele piete unde nu detinea pozitii dominante, o anumita imbunatatire a situatiei sale pe piata din Franta, orientarea strategica spre zone cu mare potential. Pasii facuti au fost apreciati de investitori, iar parcursul bun al actiunilor Carrefour din cea de-a doua jumatate a anului trecut a continuat in ianuarie 2013, astfel incat acestea au atins maximul ultimelor 17 luni", a precizat Victor Safta.

Actiunile Societe Generale si Renault au avut, la randul lor parcursuri similare in ultimii doi ani, respectiv de scaderi accentuate in 2011, urmate de corectii consistente pe parcursul anului trecut.

Considerand ansamblul ultimilor doi ani, Michelin&Cie, cel de-al doilea producator de cauciucuri la nivel mondial, a avut o evolutie buna: desi actiunile sale au scazut in 2011 cu cca 16 % (pana in jurul nivelului de 45eEuro), cresterea de cca 57% de anul trecut a dus o actiune la peste 71 euro.

L'Oreal si Danone s-au aflat, de asemenea, intre companiile care au avut o evolutie diferita in ultimii doi ani, neinregistrand scaderi importante in 2011.

Astfel, actiunile L'Oreal, cel mai mare producator de cosmetice din lume, au scazut nesemnificativ in urma cu doi ani pe bursa de la Paris, iar in 2012 au crescut cu aproape 30%, ajungand la cotatii record.

Danone, unul dintre liderii mondiali din industria alimentara si totodata cel mai mare producator de iaurt din lume, a inregistrat o mica apreciere in 2011 pe bursa de la Paris, iar anul trecut valoarea actiunilor sale a crescut usor, desi compania se lupta cu declinul pietei in tari precum Spania si Grecia.

#actiuni companii franceze, #actiunii companii Franta, #evolutie actiuni Bursa Franta, #Noble Securities actiuni Franta , #Pret actiuni