Actionarii SIF 3 vor sa ridice pragului de detinere la 5%, desi ar fi ilegal

Vineri, 20 Martie 2009, ora 14:27
1134 citiri
Actionarii SIF 3 vor sa ridice pragului de detinere la 5%, desi ar fi ilegal

Actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat vineri ridicarea pragului de detinere la SIF, de la 1% pana la 5%, urmand ca hotararea sa fie trimisa spre avizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), desi arbitrul pietei atentionase anterior societatea ca masura este ilegala.

"Actionarii au aprobat toate punctele inscrise pe ordinea de zi. Mai departe o sa dam hotararea din AGA la avizare catre CNVM si in raport de avizul lor o sa vedem ce e de facut", a declarat pentru NewsIn Mihai Fercala, seful companiei.

"Daca ne dau avizul e ok, daca nu, o sa mergem sa inregistram hotararea fara avizul lor. Daca nu o sa putem, o sa ridicam probabil exceptia de neconstitutionalitate a legii prin care s-a stabilit limita la 1%, in baza careia CNVM nu da aviz", a adaugat Fercala.

In termen de 15 zile, SIF Transilvania urmeaza sa publice hotararea actionarilor in Monitorul Oficial.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a atras anterior atentia conducerii asupra faptului ca detinerile in cadrul SIF-urilor sunt limitate prin lege la 1% din capitalul social, ceea ce facea ilegala propunerea inaintata actionarilor.

Consiliul de administratie si-a exprimat parerea ca are dreptul de a consulta actionarii cu privire la modificarea limitei de detinere, de la 1% la 5%, cu mentinerea dreptului de vot la 1%, in conditiile in care le-a prezentat acestora, in scris, toate opiniile despre procedurile legale aferente acestei probleme, inclusiv opinia CNVM.

SIF Transilvania a incheiat anul 2008 cu un profit net de 94,68 milione lei (25,7 milioane euro), in scadere cu 14% fata de 2007, potrivit rezultatelor financiare preminate publicate recent. De asemenea, activele nete ale SIF Transilvania (SIF3) s-au depreciat de peste doua ori anul trecut, la 1,34 miliarde lei.

 

#actionari, #sif, #participatii, #detinere, #arbitrul pietei, #CNVM , #SIF