Bursa "reinvie": Vezi ce actiuni cresc puternic la BVB

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 23:15
3620 citiri
Bursa "reinvie": Vezi ce actiuni cresc puternic la BVB

Dupa o decizie "istorica" de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri la 5%, Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare pe verde, iar optimismul investitorilor s-a observat in actiunile celor cinci SIF-uri, ale caror preturi au crescut cu pana la 14,73%.

Cea mai buna evolutie marcata in cursul zilei de joi a fost inregistrata de indicele BET-FI, cu 10,06%, insa ascensiunea indicelui a fost oprita de titlurile Fondului Proprietatea, care au crescut cu 1,2%, pana la 0,4230 lei/actiune.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,11%, pana la 4.324,14 puncte, indicele compozit BET-C a castigat 0,42%, ajungand la 2.608,56 puncte, in timp ce indicele BET-NG al companiilor din sectorul energetic a urcat cu 0,05%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), inregistra o crestere de 10,06%, pana la 19.943,88 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a urcat cu 1,22%, la 7.833,23 puncte.

Indicele BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri cele mai lichide, inclusiv SIF-urile si FP, a castigat 3,87%, pana la 409,87 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,05%, ajungand la 605,32 puncte.

Rulajul actiunilor listate la BVB era de 62,09 milioane lei (14,30 milioane euro) la finalul sedintei de joi, de patru ori mai mare decat valoarea trazactiilor cu actiuni de miercuri care a fost de doar 15,3 milioane lei (3,5 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au ramas printre cele mai tranzactionate actiuni din piata, iar pretul acestora a avansat cu 1,2%.

La finalul sedintei, majoritatea titlurilor din piata au inregistrat valori destul de scazute cu exceptia SIF-urilor. Decizia de ridicare a pragului la SIF-uri a avut insa un impact mare asupra titlurilor producatorului Biofarm Bucuresti, dar si al firmei de brokeraj Broker Cluj. Imediat dupa decizia Parlamentului, titlurile celor doua companii au inregistrat cresteri de 23,7%, pentru ca la sfarsitul sesiunii, acestea sa inchisa in crestere cu 6,38% (Biofarm) si 6,31% (SSIF Broker).

Investitorii au tranzactionat produse structurate de doua milioane lei si contracte futures de 1,8 milioane lei.

Potrivit analistilor din piata, masura de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri va avea ca efect imediat o crestere a volumelor tranzactionate si a increderii in Bursa.

"Prin aceasta decizie se elimina una dintre barierele pe care investitorii, atat romani, cat si internationali, le aveau atunci cand intentionau sa realizeze investitii de portofoliu la Bursa de Valori Bucuresti. Ma astept ca masura sa aiba ca efect imediat o crestere a volumelor tranzactionate si a increderii in Bursa. Cred ca este un pas foarte bun, avand in vedere privatizarile importante planificate pentru anul 2012", a declarat Lucian Anghel, pentru NewsIn.

Pe de alta parte, proprietarul Diverta, care la randul sau detine actiuni la SIF-uri a declarat pentru ZF ca ridicarea pragului la SIF-uri este un pas spre capitalism, un act de normalitate care arata cat de dificila este "normalitatea" dupa 21 de ani.

Deputatii au aprobat joi, in sedinta de plen, cu 170 voturi "pentru" si 63 de voturi "impotriva", proiectul legislativ pentru cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%.

Principala modificare arata ca "orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine singur ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat actiuni emise de catre societatile de investitii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietatii private, dar nu mai mult de 5% din capitalul social al societatilor de investitii financiare", se arata in lege.

Pentru a intra in vigoare, modificarea pragului de detinere trebuie sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu iar apoi decizia trebuie publicata in Monitorul Oficial.

Proiectul de majorare a pragului de detinere la SIF-uri a fost initiat in iunie 2009 si aprobat de Senat in noiembrie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prag SIF aprobare, #indici sif bvb, #bvb sedinta tranzactionare, #pret actiuni fondul proprietatea, #pret actiuni sif, #lege ridicare prag sif , #SIF