De ce nu vor fi eficiente masurile de sustinere a Bursei

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 11:11
1546 citiri
De ce nu vor fi eficiente masurile de sustinere a Bursei

Ministerul Finantelor si CNVM si-au dat mana intr-un efort comun de a sustine piata de capital. E vorba de scutiri temporare de impozit, deducerea pierderilor si reduceri limitate de comisioane.

Investitorii nu vor plati astfel impozit pe profitul realizat in 2009, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si vor putea in plus sa isi deduca pierderile dintr-un an din profitul obtinut in urmatorul (incepand din 2010).

CNVM a renuntat la comisionul de 0,08% perceput din tranzactiile de cumparare (pana la sfarsitul anului) si la comisioanele incasate in cazul ofertelor publice initiale (IPO) timp de 6 luni. Desi pachetul respectiv de masuri reprezinta un pas ianinte, avem serioase rezerve ca vor reusi sa induca optimismul si sa incurajeze aparitia unor noi investitori in piata. In primul rand, pentru speculatori, eliminarea impozitului pe profit nu are prea mare greutate.

Cand vezi ca pietele internationale nu dau semnale de revenire si te temi ca economia locala va incetini serios din 2009, nu te arunci cu capul inainte la cumparare…si, nu acum, impozitul de 16% care ii viza pe speculatori (rareori stau mai mult de cateva saptamani pe o actiune) urmand sa fie eventual retinut pentru tranzactiile de anul viitor.

Iar investitorii pe termen lung,care plateau 1% pentru profitul rezultat din plasamentele mai lungi de un an, nu vor gasi o mare oportunitate in faptul ca vor fi cu 1% mai bogati daca intra la cumparare pe o piata cu trend incert.

Si nici posibilitatea de a deduce pierderea din 2009 din profitul realizat eventual in 2010 nu credem ca va actiona ca un stimulent; probabil ca multi vor prefera sa nu tranzactioneze anul viitor daca sentimentul in piata ramane negativ, pierzand ocazia de… a-si deduce pierderile in 2010.

O eventuala eliminare a pragului la SIF-uri ar fi fost mult mai atractiva, cel putin pentru investitorii locali, limitarea detinerilor la 1% lasand mana libera baronilor din conducerile SIF sa se comporte ca pe propria lor feuda. Poate ca in acel moment SIF-urile si-ar fi recapatat rolul de locomotive pentru bursa, actiunile romanesti avand obieceiul de a creste sau scadea in corpore in ultimul timp.


Reducerile de comisioane vor avea de asemenea un efect limitat. Cum investitorii de retail platesc brokerilor un comision de 0,5-1,5% pentru fiecare tranzactie derulata, eliminarea comisionului CNVM de 0,08% care era inclus in cel al intermediarului practice nu se va simti.

Si presupunand ca vor exista si societati de brokeraj care sa ajusteze in jos comisioanele de intermediere cu 0,08%, va fi asta un motiv sufficient pentru a atrage noi investitori? Nu uitati ca "promotia" CNVM nu tine decat 3 luni.

Chiar si modesta, reducerea comisioanelor ar urma sa fie anulata in curand, iar aceasta pendulare credem ca mai mult strica decat ajuta. In sfarsit eliminarea taxelor pentru companiile care vor sa faca IPO-uri pentru urmatoarele 6 luni ni se pare chiar o gluma buna. In conditiile in care IPO-urile lansate in acest an abia s-au subscris (STK Emergent a reusit sa adune doar 45% din suma propusa) iar cotatiile au scazut inca din prima zi de listare in toate cazurile, parca vedem cum se vor inghesui emitentii la bursa afland de eliminarea pentru 6 luni a comisioanelor percepute de CNVM.


Analiza de Alexandru Voicu.