Eliminarea pragului la SIF-uri ii aduce in legalitate pe "baietii destepti" din piata de capital

Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:52
2698 citiri
Eliminarea pragului la SIF-uri ii aduce in legalitate pe "baietii destepti" din piata de capital

Noua institutie de control pe piata de capital (ASF) ia in calcul eliminarea pragului la SIF-uri. Specialistii spun ca limitarea dreptului de a investi intr-un SIF era, oricum, o "inventie nationala", care nici macar nu era respectata, fiind folosita in interes propriu de "baietii destepti" de pe piata de capital.

Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara a anuntat ca pe lista obiectivelor sale, in aceasta functie, se numara si eliminarea pragului de 5% la Societatile de Investitii Financiare (SIF).

In prezent, un investitor nu poate sa detina mai mult de 5% din actiunile la un SIF. Autoritatile au decis aceasta limitare inca de la aparitia SIF-urilor in 1999, cand circa noua milioane de romani au devenit actionari la aceste Societati de Investitii. Au existat temeri ca unii ar putea sa cumpere mai multe actiuni si sa ajunga de detina o parte din avutia nationala.

Prin urmare, autoritatile au luat decizia politica de a limita valoarea pachetului de actiuni pe care il poate detine un investitor. Initial pragul a fost de 0,1%, pentru ca in 2005 pragul sa urce la 1%. Ultima modificare a pragului a avut loc in 2011 cand Parlamentul a votat cresterea plafonului la 5%.

Avocat specializat in piata de capital: Probabil o sa creasca pretul pe piata si se va crea lichiditate

Cristian Dutescu, partener al casei de avocatura Dutescu&Partners sustine ca masura ar fi una buna si statul nu ar trebui sa intervina pentru a impune un prag de detinere pentru companiile private.

"Este o idee foarte buna pe care am sustinut-o inclusiv la Curtea Constitutionala acum cativa ani. O sa creasca probabil pretul pe piata, o sa se creeze o lichiditate sporita datorita acestui element si pana la urma o sa fie o respectare deplina a dreptului de proprietate inclusiv a dreptului de a investi conform propriei vointe pe piata de capital. Orice prag, orice fel de detinere mi se pare ca este o limitare si a libertatii contractuale si a dreptului de proprietate. Eu sustin si eliminarea pragului de detinere la operatorul de piata, la Bursa, spre exemplu. Daca actionarii stabilesc in adunarea generala ca vor sa impuna limite de detinere atunci nu este nici o problema, insa nu poate sa vina legiuitorul sa puna praguri de detinere", a precizat pentru Business24 avocatul Cristian Dutescu.

Broker: Limitarea la 5% oricum nu au functionat, fiind folosita de baietii destepti

Masura este salutata si de brokerul Eugen Voicu, care sustine ca pragul la SIF-uri este o "gaselnita" romanesca, care a fost folosita de niste "baieti destepti" in interes propriu.

"Cred ca masura este una fireasca si va avea un impact pozitiv. Aceste praguri sunt, mai degraba, niste investii locale decat o practica internationala si atunci ar insemna sa intram in normalitate. Pragurile aceastea au aparut ca rezultat al intereselor managerilor de acolo si era sloganul de la vremea respectiva ca nu ne vindem tara. De fapt, in realitate ele nu au functionat si au fost pana la urma folosite de niste asa-zisi baieti destepti. Piata de capital are de castigat din renuntarea la praguri", a explicat pentru Business24 brokerul Eugen Voicu.

#tranzactii SIF, #prag SIF, #lichiditate piata SIF , #SIF