Firmele lui Chelu au vandut aproape 1% din SIF Oltenia si SIF Moldova

Marti, 16 Iunie 2009, ora 13:00
1651 citiri
Firmele lui Chelu au vandut aproape 1% din SIF Oltenia si SIF Moldova

Cinci firme, prezumate a actiona in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu la SIF-uri au vandut in ultimele doua luni 0,98%, respectiv 0,8% din capitalul SIF Moldova si SIF Oltenia, dupa adunarile generale din a doua jumatate a lunii aprilie, informeaza NewsIn.

Groval Trade, Lineas Trade, Libron Consulting, Mattera Com si Amattis au obtinut 7,68 milioane lei, in ultimele doua luni din vanzarea unor pachete importante de actiuni la SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5).

Pana in a doua parte a lunii aprilie, Catalin Chelu acumulase prin intermediul firmelor sale participatii importante in cadrul societatilor de investitii financiare (SIF), care i-ar fi oferit un cuvant greu de spus la adunarile actionarilor din 24 aprilie, cand la patru dintre cele cinci SIF-uri au fost alesi membrii in consiliul de administratie pentru un nou mandat.

Astfel, la SIF Moldova, Catalin Chelu era prezumat ca detine 8,85% din capitalul societatii, prin intermediul firmelor sale, cu mult peste pragul maxim de participatie de 1%, stabilit prin lege.

In consecinta, inaintea adunarilor actionarilor, din 24/25 aprilie, conducerea SIF Moldova a suspendat drepturile de vot pentru 34 de actionari prezumati ca actionand in mod concertat cu Catalin Chelu.

De la incheierea alegerilor la SIF Moldova, pana in prezent, firma Groval Trade, banuita ca ar fi controlata de Chelu, a vandut in mod treptat 5,08 milioane actiuni SIF Moldova, reprezentand 0,98% din capitalul companiei, pentru care a obtinut 3,55 milioane lei.

In cazul SIF Oltenia, firmele lui Chelu au inceput sa vanda treptat actiuni, din prima jumatate a lunii mai, pentru care au obtinut 4,13 milioane lei, pana in prezent. Astfel, pana la jumatatea lunii iunie, Lineas Trade, Groval Trade, Libron Consulting, Mattera Com Galati si Amattis au vandut 4,65 milioane actiuni SIF Oltenia, reprezentand 0,8% din capitalul social.

La adunarea din aprilie de la SIF Oltenia, unde actionarii companiei au votat pentru acordarea de dividende, Chelu si firmele sale, prezumate a actiona concertat, au avut drepturile de vot suspendate pentru 8,58% din capitalul social al SIF5.

Chelu avea participatii consistente si la celelalte SIF-uri

Si la celelalte SIF-uri, conducerile societatilor au limitat drepturile de vot ale unor grupuri de firme, suspectate ca ar actiona in mod concertat cu Chelu, la adunarile generale din 24 aprilie.

Astfel, la SIF Muntenia (SIF4), Catalin Chelu detinea impreuna cu mai multe firme si persoane fizice 19,58 milioane de actiuni SIF4, inaintea adunarii generale din 24 aprilie, adica 2,43% din capitalul social, ceea ce a dus la suspendarea a 1,43% din drepturile de vot ale acestora.

La adunarile de la SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3), Chelu si firmele sale au avut suspendate drepturile de vot pentru 2,06%, respectiv 3% din capitalul social al companiilor.

La SIF Muntenia, SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania tranzactiile derulate de Catalin Chelu si de firmele sale au fost nesemnificative sau inexistente, dupa adunarile din 24 aprilie, cand au fost prezumati a actiona in mod concertat cu peste 1% din capitalurile sociale ale celor cinci societati.

Potrivit legii pietei de capital, un actionar individual sau un grup de actionari care actioneaza in mod concertat nu pot detine mai mult de 1% din capitalul social al unei Societati de Investitii Financiare (SIF). Cand ating acest prag, respectivii actionari sunt obligati sa anunte autoritatea de reglementare (CNVM) si sa-si diminueze detinerea sub 1%.

In cazul adunarilor generale ale actionarilor, acelora dintre ei prezumati a actiona in mod concertat le sunt suspendate drepturile de vot, astfel incat acestea sa nu reprezinte cumulat mai mult de 1% din totalul drepturilor de vot.

#firme, #companii, #angajati, #sif, #moldova, #oltenia , #SIF