Proiectul de ridicare a limitei de detinere la SIF-uri a primit aviz negativ

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 23:47
1018 citiri
Proiectul de ridicare a limitei de detinere la SIF-uri a primit aviz negativ

Deputatii din comisia juridica au avizat negativ proiectul de lege care vizeaza ridicarea limitei de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, cu unanimitate de voturi, sustinand totodata ca o eliminare a pragului inlatura dificultatile legate de monitorizarea si aplicarea legii.

Comisia juridica a dat avizul negativ in 15 decembrie, data la care comisia pentru politica economica din Camera Deputatilor a acordat, in schimb, un aviz pozitiv propunerii legislative care vizeaza ridicarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) la 5%.

"In urma dezbaterilor, cu unanimitate de voturi, s-a hotarat avizarea negativa a proiectului de lege, intrucat prevederile in vigoare ale actelor constitutive ale SIF au avut in vedere dispozitiile referitoare la conditiile de cvorum si majoritate existente in cadrul Legii nr. 31/1990 la momentul transformarii Fondurilor Proprietatii Private.

Desi prin modificarile aduse Legii nr. 31/1990 conditiile de cvorum necesare adoptarii hotararilor in cadrul AGA a societatilor comerciale s-au relaxat, SIF se afla in imposibilitate de a-si modifica actele constitutive, intrucat actul normativ de modificare a Legii nr. 31/1990 nu cuprinde dispozitii cu privire la modul de desfasurare a AGEA care ar putea duce la modificarea actelor constitutive in sensul prevederilor introduse prin Legea nr. 441/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, precum si din cauza dispersiei mari a actionariatului si a conditiilor ridicate de cvorum", potrivit avizului dat de comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Totusi, potrivit avizului comisiei juridice, deputatii apreciaza ca renuntarea la limitele de detinere poate conduce la inlaturarea impedimentelor create de punerea in aplicare a dispozitiilor legale referitoare la obligatia de vanzare a actiunilor detinute peste pragul legal si a implicatiilor derularii acestei operatiuni in conditiile nefavorabile de piata actuale.

"In acelasi timp, dispar dificultatile generate de monitorizarea respectarii unei anumite limite de detinere din capitalul social al unei SIF, dificultati cauzate de faptul ca in calculul procentului de 1% din capitalul social al SIF sunt luate in considerare si detinerile persoanelor care actioneaza concertat, a caror identificare este un proces dificil", arata punctul de vedere al Comisiei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sif, #deputati, #comisie , #SIF