SIF-urile, la o saptamana de la majorarea pragului: Reactia pietei s-a consumat rapid

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 12:08
1841 citiri
SIF-urile, la o saptamana de la majorarea pragului: Reactia pietei s-a consumat rapid

Se implineste o saptamana de cand a fost aprobata majorarea pragului de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%. Asteptarile au fost mari, insa piata nu a reactionat intocmai. Ce s-a intamplat in tot acest timp si la ce sa ne asteptam in 2012 ne spun brokerii si analistii de pe piata de capital contactati de Business24.

Ce s-a schimbat in ultima saptamana?

"A fost o reactie particulara a pietei in ziua respectiva determinata strict de acest eveniment, dupa care pe termen scurt, pretul a inclus informatia, a inclus si asteptarile celor care sunt prezenti acum in piata, adica foarte putini. Si piata, mai departe, a continuat sa se manifeste in functie de celelalte evenimente si de pe plan intern si de pe plan extern", spune Iulian Panait, presedinte KTD Invest.

Astfel, reactia pietei s-a consumat si informatia a fost lasata deoparte, ramanand, totusi, relevanta in continuare pe termen mediu si lung.

Decizia a fost, intr-adevar, bine primita de investitori, dar nu este un factor determinant pentru cresterea lichiditatii pietei si pentru cresterea valorii tranzactionale, considera Stere Farmanche, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

"La momentul in care s-a schimbat pragul au fost asteptari foarte mari privind cresterea volumelor de tranzactionare si cresterea preturilor. Am fost si sunt in continuare rezervat in ce priveste acesti doi parametri", a completat el.

Potrivit lui Farmache, volumele si preturile se imbunatatesc in urma performantei la nivelul companiilor dar si al indicatorilor macroeconomici.

Si el considera ca in momentul in care Parlamentul luase aceasta decizie vestea se incorporase deja in pret.

"A fost un elan initial, dar ele au revenit aproape de unde au plecat. Dar cred ca va fi de fapt un trend usor crescator de aici incolo. Asa mi s-ar parea normal", spune Eugen Voicu, presedinte Certinvest.

Niciun efect concret in ultimele sedinte

"In piata, nu am vazut niciun efect. Dar nici conjunctura nu e cea mai buna, si nici momentul (inaintea inchiderii anului) nu favorizeaza evolutii spectaculoase", spune Walter Blaj, directorul general adjunct Globinvest.

Si Eugen Voicu da vina pe luna decembrie si pe sarbatori, pentru a motiva lipsa de preocupare asupra scaderii pragului, insa se asteapta ca in luna ianuarie trendul sa devina ascendent.

Farmache vede efectele in viitor si considera ca decizia va fi determinanta pentru resterea lichiditatii, performanta SIF-urilor si, nu in ultimul rand, performanta Romaniei ca mediu investitional.

"In prima zi a fost cu siguranta un efect vizibil, a fost o fluctuatie a pretului SIF-urilor cu mult diferita de fluctuatia medie a indicilor bursieri. Deci e destul de clar ca a fost o reactie la aceasta stire. Multi dintre cei care aveau ca si variabila in deciziile pe care le luau aceasta modificare a pragului, probabil ca deja cumparasera in perioada anterioara, oridecate ori aceasta decizie era pusa pe ordinea de zi a plenului. De asemenea, in momentul in care s-a decis in comisii sa se dea aviz favorabil. Asa ca n-au mai fost foarte multi care sa cumpere dupa ce stirea a devenit o confirmare", a declarat Iulian Panait.

Previziuni pentru 2012

"Performanta SIF-urilor va fi legata strict de performanta economiei si a companiilor in care au portofoliu. Nu exista in clipa de fata o vizibilitate prea mare pentru 2012, sunt multe necunoscute sunt si semne incurajatoare privind privatizarile prin bursa, insa trebuie sa vedem macar o privatizare de succes si abia dupa aceea sa putem elabora mai departe", a spus Stere Farmache, intrebat de perspectivele pentru noul an.

In esenta, anul 2012 ar putea marcat de evolutiile pe piata financiara internationala: care va fi raspunsul la criza datoriilor si cat de bine vor fi primite deciziile care se vor lua la nivel european, spune presedintele CA al BVB.

Din perspectiva celor cinci sif-uri va fi mai optimist 2012, crede Eugen Voicu, "din perspectiva generala nu prea avem motive sa fim optimisti. Va fi un an greu. Sunt inca multe incertitudini, multe probleme, nu neaparat in Romania, cat la nivel global. Romania pare ca e un pic mai bine pozitionata in momentul asta", adauga el.

Decizia ridicarii pragului la SIF-uri nu il face pe presedintele KTD Invest mai optimist, dar nici mai pesimist. Sunt investitori putini in momentul asta, capitaluri reduse care se orienteaza catre bursa si decizia de saptamana trecuta nu schimba imaginea de ansamblu pe termen mediu. Prima parte a anului 2012 conditiile bursiere sunt dificile sau chiar potential negative, considera Panait.

"Decizia asta conteaza, dar pe termen mediu si lung, in momentul in care conditiile generale pe burse se vor ameliora. Daca bursele vor evolua pozitiv, daca stirile din economie vor fi pozitive, daca ma astept sa se reduca foarte mult diferenta intre valoarea activului net unitar si valoarea pietului de piata pentru SIF. Asta va fi efectul major al acestei decizii. Dar el nu se va manifesta acum, ci atunci cand conditiile generale de pe burse vor fi favorabile. Si asta poate mai degraba in a doua parte a anului. Se poate sa fie si in prima parte, dar nu stim, exista foarte multa incertitudine cu privire la primele luni din 2012", a adaugat Iulian Panait.

Si Walter Blaj este pesimist in ceea ce priveste performanta SIF-urilor in 2012.

Decizia a fost luata dupa foarte mult timp de asteptari si de speculatii, dar inca nu se stie de ce a durat atat de mult.

Scenariile sunt diferite: poate ca au fost alte prioritati pe agenda legislativului,poate lobby facut de presedintii SIF-urilor impotriva acestei decizii,poate lipsa de informare din partea membrilor parlamentului care nu au o preocupare legata de piata de capital in particular, sunt doar cateva dintre ipotezele oferite de Panait.

"Pragul la SIF-uri a fost intotdeauna un subiect foarte delicat, el s-a discutat inca de la listarea SIF-urilor, din anul 1999. Au fost mai multe incercari. A fost o decizie de tip politic care pana la urma s-a luat", este de parere Stere Farmache.

"Asta a fost o decizie politica, iar deciziile politice se iau greu la noi. Sunt multe interese pro si contra", spune Eugen Voicu.

"E o poveste veche, ce porneste de la infiintarea acestor institutii si de la rolul acestora in economie si in politica. A existat o rezistenta uriasa din multe zone ale societatii impotriva acestei schimbari, care nu reprezinta decat o normalizare a situatiei. Dar, mai bine mai tarziu decat niciodata!", concluzioneaza presedintele Globinvest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prag SIF uri, #efecta majorare prag sifuri, #BVB in 2012 , #SIF