Veniturile AVAS s-au prabusit in 2009

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 14:02
1268 citiri
Veniturile AVAS s-au prabusit in 2009

Veniturile AVAS s-au redus dramatic in 2009, an in care institutia a ratat finalizarea proiectelor importante anuntate sau asumate, precum privatizarea Avioane Craiova (AVIO), crearea unui SIF cu participatiile minoritare sau finalizarea platilor catre pagubitii FNI.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) incaseaza venituri in principal din privatizarea si administrarea participatiilor statului, precum si din valorificarea de active bancare si creante, potrivit Mediafax.

In primele 11 luni din acest an, institutia a vandut trei pachete majoritare si trei pachete minoritare de actiuni detinute la sase companii din portofoliu.

Anul trecut, AVAS a vandut 11 pachete majoritare de actiuni si 26 pachete minoritare de actiuni.

Veniturile din activitatea de privatizare si administrarea participatiilor statului s-au redus, in intervalul ianuarie-noiembrie, cu peste 90%, de la 907,6 milioane lei la 81,7 milioane lei, iar cele generate de valorificarea activelor statului au scazut cu 60%, de la 130 milioane de lei la 51,9 milioane de lei.

Cauzele principale care au afectat evolutia indicatorului sunt criza economica, dar si revenirea, la inceputul anului 2009, a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) la Ministerul Economiei.

AVAS bugetase pentru 2009 venituri totale de 655,3 milioane de lei, in scadere cu 37,5% fata de cele inregistrate anul trecut, de 1,05 miliarde de lei.

Unul dintre cele mai mediatizate obiective ale AVAS in acest an a fost privatizarea companiei Avioane Craiova.

Valabilitatea ofertei de privatizare a expirat la 31 iulie, fara ca AVAS si compania italiana Alenia Aeronautica, singurul potential cumparator, sa ajunga la o intelegere pentru finalizarea tranzactiei.

Compania italiana a oferit un milion de euro pentru actiunile detinute de stat la Avioane Craiova si si-a asumat investitii tehnologice de pana la 18 milioane euro, dar a refuzat sa preia datoriile fabricii, de circa noua milioane euro, si a cerut garantarea eventualelor despagubiri.

Mandatul primit de Autoritate pentru continuarea procesului de privatizare a companiei din Craiova, in numele si pentru Ministerul Economiei, actionarul majoritar, vizand vanzarea pachetului de actiuni reprezentand 80,97% din capitalul social al societatii, a expirat in octombrie, proiectul fiind preluat ulterior de OPSPI.

Un alt proiect anuntat de conducerea AVAS in acest an a fost creearea unei societati de investitii financiare de tip inchis, care sa cuprinda pachetele minoritare de actiuni la firmele din portofoliul institutiei, noua companie urmand sa fie listata la bursa.

 

#venituri, # avas, # reduceri , #SIF