A fugit Cristian Sima cu banii? Ce ar fi trebuit sa stie investitorii

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 14:46
3037 citiri
A fugit Cristian Sima cu banii? Ce ar fi trebuit sa stie investitorii
Cristian Sima

Brokerul Cristian Sima, fostul sef al Sibex, este de negasit, iar unii dintre clientii sai, precum Daniel Daianu, au raportat pierderi pentru investitiile pe pietele internationale. Contactat de Business24, brokerul Mihai Chisu a spus ca investitorii nu au tinut cont de un lucru elementar.

"In general, cand oamenii vor sa se adreseze unui administrator de bani trebuie sa ia in considerare toate elementele conexe, anume: notorietatea lui, infrastructura pe care o are in spate si capacitatea de a verifica ceea ce se intampla acolo intr-un mod profesionist", a declarat Mihai Chisu.

"Institutia este cea care conteaza", spune brokerul, referindu-se la faptul ca investitorul trebuie sa ia in considerare reputatia firmei careia i se adreseaza.

"Notorietatea institutiei este cea care iti da soliditate si siguranta intr-o astfel de administrare de bani", afirma brokerul.

Investitiile pe pietele internationale, trambuline pentru profit

Intrebat fiind care sunt riscurile pe care trebuie sa le ia in considerare investitorii atunci cand iau in considerare pietele internationale, brokerul Mihai Chisu spune ca "pietele internationale cu grad ridicat de risc, cu efect de levier si, intr-adevar, poti sa ai castiguri imense, dar riscurile sunt pe masura".

"Exista actiuni si companii mult mai sigure, dar care nu-ti vor da niciodata acelasi randament. Stabilitatea inseamna risc mai mic, dar se face cu o variatie mai scazuta a randamentului", spune brokerul.

"Acolo poti sa dai si marea lovitura daca joci la un grad de risc foarte mare sau poti sa pierzi banii la fel de repede".

Economistul Daniel Daianu, printre pagubiti

Economistul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, a declarat ca fostul sef al Sibex, Cristian Sima, i-a provocat pierderi importante, prin firmele WBS Romania si WBS Holding.

"Este posibil sa fi tranzactionat peste mandatul meu", a spus Daianu, referindu-se la Sima.

"Nu inteleg de ce a disparut. O persoana daca executa tranzactii cu mandat de la investitor nu are de ce sa se teama", a mai adaugat Daianu.

"Ce ne ramane? Sa incercam sa recuperam cu mijloace legale ceea ce se poate recupera", a conchis Daianu.

Cristian Sima, de negasit

Cristian Sima, revocat miercuri din functiile de presedinte CA si director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecuta si, potrivit unor zvonuri din piata de capital, ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el.

Firma WBS Holding inregistrata in Insulele Virgine Britanice, prin care clientii lui Sima ar fi tranzactionat pe pietele externe, nu este inregistrata la CNVM, astfel ca activitatea acesteia nu este supravegheata de Comisie. Sima a fost actionar la WBS Romania pana anul trecut, cand a vandut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex.

La finele lunii septembrie, pe piata de capital au existat unele zvonuri potrivit carora Sima ar fi promis unor clienti ai firmei sale care erau si actionari ai Sibex ca le va cumpara prin intermediul Casei de Compensatie si a Depozitarului Sibex titlurile detinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piata. Acest scenariu incalca insa prevederile pietei de capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cristian Sima fostul sef Sibex, #Cristian Sima investitori, #Cristian Sima pagube Daniel Daianu, #Cristian Sima bani investitori , #Disparitie Cristian Sima