Americanii cumpara masiv pe BVB actiuni Petrom si Fondul Proprietatea

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:06
2422 citiri
Americanii cumpara masiv pe BVB actiuni Petrom si Fondul Proprietatea

Compania Petrom si Fondul Proprietatea, cele mai valoroase companii tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), au atras in ultima luna importante investitii din partea unor fonduri americane, in conditiile in care bursa romana este caracterizata, in general, printre stare de acalmie.

Fondul american de hedging Eliott a achizitionat actiuni de la Fondul Proprietatea, prin intermediul Manchester Securities Corp. si prin intermediul Beresford Energy Corp.

Manchester Securities Corp. este o filiala detinuta in proportie de 100% de catre fondul Eliott, iar Beresford Energy Corp. este o filiala detinuta 100% de catre Middleton International Limited. Manchester si Middleton sunt afiliati in cadrul grupului de companii Eliott.

Impreuna, cele doua companii detin in prezent 14,5491% din actiunile Fondului Proprietatea.

Fondul Eliott a tranzactionat actiuni ale Fondului Proprietatea in valoare de aproape 14 milioane de euro in ultima luna. Fondul a achizitionat actiuni de cinci ori, iar cea mai mare tranzactie a fost in valoare de aproape 1,35 milioane de euro, la un pret mediu de 0,533 lei pe actiune.

Grupul Elliott administreaza active de aproximativ 16 miliarde de dolari si este condus de Paul Singer, un miliardar american.

Pe de alta parte, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a achizitionat in ultima luna actiuni in valoare de aproape 11 milioane de euro de la OMV Petrom. Cea mai mare tranzactie a fost inregistrata in data de 23 august, in valoare de 2,47 milioane de euro.

Franklin Templeton este unul dintre cele mai mari grupuri de investitii la nivel mondial, cu active de peste 700 miliarde de dolari.

BVB a incheiat sedinta de joi in scadere cu 0,33%, intr-o piata linistita si cu un rulaj sustinut de tranzactii negociate cu actiuni Fondului Proprietatea si cu titluri OMV Petrom.

Operatiunile totale ale BVB, in cadrul sedintei de joi, au cumulat 24,8 milioane (5,5 milioane euro), din care doua deal-uri cu titluri Fondul Proprietatea au acoperit 9,55 milioane lei, iar transferul negociat cu OMV Petrom a fost de 4,93 milioane lei.

Tranzactiile negociate cu cele doua actiuni au asigurat aproape 60% din rulajul bursei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni Fondul Proprietatea achizitie, #actiuni omv petrom, #fonduri americane achizitie actiuni BVB , #Stiri Bursa