Anghel (BVB): Piata bondurilor corporative listate pe Bursa a ajuns la doua miliarde de lei

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 11:29
2385 citiri
Anghel (BVB): Piata bondurilor corporative listate pe Bursa a ajuns la doua miliarde de lei
Foto: gandul.info

Piata bondurilor corporative listate pe Bursa de la Bucuresti valoreaza doua miliarde de lei, ceea ce reprezinta o suma consistenta, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti /BVB/.

'Speram ca vom vedea soarele si pe piata obligatiunilor municipale. Incercam sa plantam seminte pe piata de capital, astfel incat in 10-15 ani aceasta sa reprezinte un motor pentru crestere economica in Romania. In general, pietele de capital se construiesc pe termen lung, pe 7-10 ani, asa cum se intampla in alte tari. Discutam de o piata de bonduri corporative, de o finantare de doua miliarde de lei ca intermediere financiara prin BVB, prin bondurile corporative listate pe bursa. Este o suma consistenta. Personal, astept cu foarte mare interes emiterea de titluri de stat pentru populatie, anul viitor. Este o premiera pentru Bursa si vor fi lansate exclusiv pe Bursa de la Bucuresti. Trecem printr-o revolutie a pietei de capital. Incercam sa schimbam, sa corectam niste lucruri. Sunt convins ca, in viitor, putem sa privim optimisti si ca piata de capital poate fi una dintre alternativele finantarii companiilor, inclusiv de stat', a afirmat Anghel, potrivit Agerpres.

Presedintele BVB a adaugat ca, la ora actuala, exista in derulare un proiect pentru dezvoltarea unei piete de obligatiuni listate la Bursa, unul dintre punctele importante fiind obligatiunile municipale.

'Am inceput, deja, un proiect prin care incercam sa identificam punctele care trebuie rezolvate pentru dezvoltarea unei piete de obligatiuni listate pe Bursa de Valori Bucuresti. In cadrul acestui proiect, unul dintre puncte este dezvoltarea obligatiunilor municipale. Pentru moment avem pe masa circa 16 elemente identificate in urma unei intalniri importante. Sunt elemente ce trebuie analizate si care, sper ca intr-un orizont de timp, sa se transforme in bariere care pot fi eliminate in vederea dezvoltarii unei piete a obligatiunilor', a spus oficialul.

Obligatiunile municipale reprezinta un imprumut acordat autoritatii publice locale (emitent) de catre investitori persoane fizice si/sau juridice de pe piata de capital, pe o perioada bine determinata, la o dobanda stabilita in momentul emiterii obligatiunilor. Emitentul se angajeaza, in schimbul imprumutului, la plata unei dobanzi la intervale de timp fixate in Prospect si la rambursarea valorii nominale a obligatiunilor municipale cumparate la scadenta sau la date prestabilite.

Emitentii de obligatiuni municipale sunt comune, orase/municipii si consilii judetene.

Potrivit BVB, primele obligatiuni municipale admise la tranzactionare au fost cele emise de orasele Predeal si Mangalia. In prezent, municipiul Timisoara este autoritatea locala cea mai activa pe piata obligatara a BVB, cu nu numar de sapte emisiuni de obligatiuni.

Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ organizeaza, joi, conferinta de specialitate cu tema 'Perspectivele dezvoltarii pietei obligatiunilor municipale la Bursa de Valori Bucuresti'.

#lucian anghel presedinte bvb, #bonduri corporative listate Bursa , #Stiri Bursa