Broker: Actiunile pe BVB, de 2 ori mai profitabile decat dobanzile bancare, in 2013

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:05
2788 citiri
Broker: Actiunile pe BVB, de 2 ori mai profitabile decat dobanzile bancare, in 2013

Bursa de la Bucuresti a inregistrat, de la inceputul acestui an, o crestere intre 5 si 10% pentru principalii indicatori, explicata prin interesul crescut al investitorilor pentru dividentele marilor companii.

Actiunile Fondului Proprietatea s-au apreciat, de la inceputul acestui an, cu aproximativ 10%. Acelasi comportament l-au inregistrat si actiunile marilor companii, care au avut cresteri intre 5 si 10% in acest an, a declarat pentru Business24, Mihai Chisu, broker in cadrul companiei IFB Finwest.

"Este o evolutie care, intr-un fel, anticipeaza rezultate bune pentru anumite companii. Acumuland actiuni, investitorii au asteptari pozitive", spune Mihai Chisu.

In perioada aprilie-mai, marile companii listate la Bursa incep convocarea adunarilor generale, in urma carora se stabilesc dividentele ce urmeaza a fi platite actionarilor.

"Este remarcabila cresterea actiunilor pe Bursa, daca te gandesti ca o dobanda bancara este de 5-6% pe an, iar ele au crescut de doua ori fata de dobanda bancara. intr-un decurs de doua saptamani", afirma Mihai Chisu.

Oltchim intra in insolventa: Cum s-a vazut la Bursa

Combinatul Oltchim este listat la Bursa din 1997. Analistii economici si brokerii au spus des ca marile companii publice, cu pierderi, pot fi salvate cel mai eficient prin intermediul capitalizarii pe Bursa.

Oltchim intra in insolventa

Actiunile Oltchim reflecta, insa, dezastrul financiar in care se afla combinatul. Actiunile companiei se tranzactionau cu 0,7 lei in data de 11 ianuarie, dar au ajuns la 0,57 lei si, spune Mihai Chisu, se indreapta, cel mai probabil, spre 0,5 lei. Schimbarea a survenit in momentul in care au inceput sa apara informatii potrivit carora Oltchim intra in insolventa.

Dupa intrarea companiei in starea de insolventa, spune brokerul, "cei care vor fi manageri vor putea sa cosmetizeze compania si s-o aduca intr-o forma prin care sa fie mai performanta cand va veni vorba de privatizarea ei".

"Daca aceste lucruri nu se vor intampla, compania nu va putea sa atraga niste investitori in piata, iar singurul deznodamant va fi, pana la urma, lichidarea", a declarat Mihai Chisu.

Nu s-ar putea replica modelul Hidroelectrica?

Teoretic, spune brokerul, insolventa Oltchim poate fi urmata dupa modelul Hidroelectrica.

"Dar marea diferenta dintre cele doua companii este ca Hidroelectrica este, in esenta, profitabila".

Pentru Hidroelectrica, insolventa a insemnat, in afara de protectia fata de creditori, curatarea contractelor cu "baietii destepti". In schimb, Oltchim are datorii de peste 700 de milioane de euro si are nevoie de investiti de sute de milioane de euro pentru retehnologizare.

"Hidroelectrica, intr-un an bun din punct de vedere al debitelor apelor, produce profit foarte mare", spune Mihai Chisu.

"La Oltchim, din nefericire, nu se pune problema unui profit. Sunt convins ca, in orice secunda, daca Hidroelectrica ar face o listare pe Bursa si-ar gasi instantaneu doritori".

Actiunile Oltchim, spune specialistul, se speculeaza pe Bursa. In afara cumparatorului PCC, care si-a securizat pozitia in consiliul de administratie al companiei, nu exista investitori noi, care sa cumpere actiuni Oltchim. "Nici nu cred ca exista astfel de investitori, care sa considere Oltchim o companie fezabila", spune Mihai Chisu.

Grupul german PCC SEE detine in prezent 32,25% din actiunile combinatului Oltchim.

In luna septembrie, combinatul a trecut printr-un proces esuat de privatizare, deoarece Dan Diaconescu nu a platit suma licitata, de 45 milioane de euro.

#actiuni Bursa 2013, #insolventa Oltchim, #actiuni Oltchim Bursa, #Mihai Chisu , #Stiri Bursa