Bursa a scazut usor, pe un rulaj sustinut de actiunile FP

Marti, 14 Mai 2013, ora 13:36
1148 citiri
Bursa a scazut usor, pe un rulaj sustinut de actiunile FP

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,18% in prima parte a sedintei de marti, pe un rulaj sustinut in principal de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si un deal cu 0,91% din titlurile SIF Muntenia (SIF4).

Tranzactia negociata cu actiunile SIF Muntenia a fost realizata la ora 10:31, la un pret cu 1,4% sub ultima cotatie de luni din piata principala. Pachetul de titluri a fost transferat, astfel, pentru 5 milioane de lei.

Pe piata principala, cu cateva minute inaintea deal-ului, actiunile societatii de investitii financiare au scazut cu 4%, iar apoi corectia a incetinit la aproximativ 2%. La ora 13:00, titlurile SIF Muntenia erau in scadere cu 2,29%, respectiv cu 1,6 bani, fiind cotate la 0,684 lei. Operatiunile de pe piata principala au cumulat 656.000 de lei.

In sedinta anterioara, cand a fost prima zi din care cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul sa incaseze dividendele din profitul de anul trecut, aceste titluri au scazut cu 4 bani. Valoarea cu care actiunile au scazut este de peste trei ori mai mica decat dividendul brut pe care compania il va distribui din profitul inregistrat anul trecut, de 13,4 bani/actiune (108,1 milioane lei in total).

La preturi in scadere usoara au fost tranzactionate si actiunile Fondului Proprietatea si SIF Moldova. La mijlocul zilei, titlurile FP erau in scadere cu cu 0,31%, iar actiunile SIF Moldova cu 1,3%.

Cele trei actiuni au limitat la 0,17% cresterea indicelui BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea. Indicele a fost tinut pe verde de cresterile inregistrate de actiunile SIF Oltenia (0,74%), SIF Transilvania (1,98%) si SIF Banat-Crisana (3,01%).

Evolutia actiunilor SIF Oltenia a venit pe un rulaj de 2 milioane lei, la SIF Transilvania de 1,3 milioane lei, iar in cazul SIF Moldova de doar 338.000 de lei.

La mijlocul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu doar 0,11%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,36% sub inchiderea de luni.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu doar 0,13%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,56% peste nivelul de la finalul sedintei anterioare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. In acelasi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 21 milioane lei (4,8 milioane euro), valoare cu 15% peste rulajul din prima parte a sedintei anterioare, de 18,3 milioane lei (4,2 milioane euro). Peste jumatate din lichiditatea de marti a fost sustinuta de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (5,5 milioane lei) si SIF Muntenia (5,7 milioane lei).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,69%, la 1,32 lei, pe un rulaj de 344.000 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate si doua deal-uri in valoare cumulata de 660.000 de lei, la pretul de 1,32 lei.

Banca a anuntat marti dimineata ca actualul presedinte al Credit Europe Bank Romania, Omer Tetik, a fost numit director general al Bancii Transilvania (TLV), post vacant de mai mult de un an, dupa plecarea lui Robert Rekkers.

Investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare anuntate de OMV Petrom (SNP), cu actiunile companiei fiind realizate doar opt transferuri in valoare cumulata de 2.400 de lei. Pretul acestor actiuni a scazut cu 1,76%, la 0,446 lei.

Vanzarile grupului OMV Petrom au scazut in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4%, la 5,78 miliarde lei (1,31 miliarde euro), iar profitul net s-a redus cu acelasi ritm, la 1,33 miliarde lei (303,2 milioane lei).

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,3%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in coborare cu pana la 0,7%.

#scadere bursa Romania, #rulaj actiuni Fondul Proprietatea, #actiuni Bursa Romania , #Stiri Bursa