Bursa in 2013: Investitorii sunt optimisti, dar asteapta listarea companiilor de stat

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 15:30
2457 citiri
Bursa in 2013: Investitorii sunt optimisti, dar asteapta listarea companiilor de stat

Bursa de la Bucuresti, al carei rulaj zilnic rareori depaseste suma de 10 milioane de lei, a fost lovita in 2012 de plecarea a trei mari jucatori de pe piata de brokeraj.

Cu toate acestea, brokerii contactati de Business24 sunt optimisti si cred ca revigorarea Bursei poate fi activata de listarea marilor companii de stat.

2012 nu a fost un an prea bun pentru Bursa de la Bucuresti. Valoarea totala a tranzactiilor desfasurate pe Bursa de la Bucurest a fost anul trecut de 2,605 miliarde de euro. Anul acesta, nivelul tranzactiilor a coborat cu aproape 30%, pana la 1,892 de miliarde de euro, potrivit rapoartelor Bursei de Valori Bucuresti.

Chiar si in aceste conditii, au existat domenii in care Bursa a avut cresteri.

Sectorul petrolier, marele castigator la BVB in 2012

Sectoarele care au cunoscut in 2012 cea mai buna rentabilitate, dublata si de lichiditate, au fost cel petrolier, prin excelenta evolutie a SNP Petrom, cel financiar, reprezentat de Fondul Proprietatea si SIF-uri si, in caz exceptional, domeniul chimic, ca urmare a desfasurarii ofertei publice Azomures, a declarat, pentru Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.

Acesta spune ca investitorii isi doresc in 2013 o mai buna reprezentativitate a sectoarelor economice in bursa, mai multe companii listate, o lege fiscala mai permisiva si mai atragatoare, precum si o lichiditate sporita.

Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al agentiei de brokeraj Tradeville, vorbeste despre interesul intvestitorilor la nivel global si spune ca domeniile de activitate care au atras cel mai mult au fost tehnologia, energia (in special in domeniul petrol si gaze), domeniul financiar si ipotecile "sub-prime", recent aparand si numeroase articole despre acestea in publicatii de renume cum ar fi Bloomberg sau The Economist.

Oficialul Tradeville spune ca investitorii sunt usor optimisti in ceea ce priveste ce se va intampla in 2013 la bursa, avand in vedere rezolvarea, pentru moment, a situatiei din Grecia si a stabilizarii, cel putin aparent, a cresterii economice din China.

"Brokerii par sa fie in asentimentul lor, desi isi pastreaza o anumita doza de rezerva pe fondul tergiversarii gasirii unui acord intre presedintele Obama si partidul republican pe tema <> american", a declarat Ovidiu Dumitrescu pentru Business24.

Listarea marilor companii de stat, vazuta ca o solutie de crestere a Bursei

"Brokerii spera in continuare ca statul sa isi duca la bun sfarsit programul de privatizare prin bursa, pentru o mai buna transparentizare a companiilor de stat, un cadru legislativ si fiscal care sa faciliteze accesul companiilor private pe bursa, o compatibilizare mai accentuata a sistemului de tranzactionare/decontare autohton cu cele din Europa de vest si folosirea mai accentuata a finantarii prin intermediul pietei de capital", spune Chisu.

Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, este si el de parere ca, in lipsa unor privatizari care sa atraga investitorii straini si, implicit, lichiditate in piata locala, aceasta nu va putea avea o perspectiva optimista in 2013.

"Cresterile semnificative manifestate de principalii indici ai bursei in 2012 ar putea conduce la eventuale corectii la inceputul anului viitor. In orice caz, situatia inca incerta referitoare la solutionarea crizei datoriilor din zona euro va determina, in continuare, o volatilitate crescuta acestei clase de active", a precizat Rusu, pentru Ziare.com.

Potrivit brokerului, este posibil ca in 2013 sa plece si alte societati de brokeraj de pe piata locala.

"Promisiunile netinute si oamenii nepotriviti sunt problemele care nerezolvate vor adanci si mai mult criza in care se afla bursa romaneasca contribuind la plecarea si a altor mari societati de brokeraj si inchiderea multora mici, reducand in final dimensiunea intregului sector la valori infime de tranzactionare si, nu in ultimul rand asta, insemnand si venituri si taxe in scadere pentru bugetul de stat", afirma Chisu.

Bursa din Romania a suferit in 2012

Situatia BVB este cu atat mai delicata, cu cat trei case mari de brokeraj au parasit piata de capital locala. Tendinta a fost inceputa de ING Bank, al doilea intermediar de pe bursa, cu un rulaj de aproximativ 330 milioane de euro pe piata actiunilor.

Dupa ING, a urmat Unicredit CAIB Securities al patrulea intermediar de la BVB in acest an, cu un rulaj de 1,13 miliarde lei si o cota de piata de 6,63%.

"Iesirea ING si Unicredit trage un semnal de alarma catre factorii decidenti si institutiile reglementatoare, explicand cat se poate de clar ca o lasare in derizoriu si amanare a proiectelor si legislatiei ce contureaza piata de capital romaneasca nu pot duce decat la disparitia acesteia", crede Mihai Chisu.

Pe de alta parte, Ovidiu Dumitrescu spune ca momentan este prea devreme pentru a se putea observa efectele generate de iesirea brokerilor mai sus numiti de pe piata locala.

"Cert este ca atunci cand doi jucatori importanti ies din arena intreaga bursa este un pic mai saraca. Suntem totusi increzatori ca intermediarii ramasi vor acoperi in conditii bune aceste plecari prin prisma deservirii nevoilor investitorilor si, de ce nu, si ale emitentilor", a declarat Ovidiu Dumitrescu pentru Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bursa Romana 2013, #Bursa Romana rulaj actiuni 2012, #Bursa Romana listare companii stat , #Stiri Bursa