Bursele europene au inchis in scadere: piata auto e in declin si BCE nu rezolva problemele fundamentale

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 08:28
1210 citiri
Bursele europene au inchis in scadere: piata auto e in declin si BCE nu rezolva problemele fundamentale

Principalele actiuni de pe bursele europene au inchis marti cu cea mai mare scadere a ultimelor doua saptamani, intrucat investitorii cred ca avansul indicelui Stoxx Europe 600 la maximul ultimelor 15 luni nu este sustinut de perspectivele economiei si companiilor.

Titlurile Akzo Nobel, cel mai mare producator de vopsea din lume, au inregistrat cea mai mare scadere din ultimul an, dupa ce compania a anuntat ca directorul general, Ton Beuchner, va avea concediu timp de mai multe luni din cauza epuizarii.

Actiunile Aviva au coborat cu 4% in urma unui raport in care au fost retrogradate de analisti, iar PSA Peugeot Citroen si Fiat au condus declinul producatorilor auto din cauza scaderii vanzarilor pe piata europeana in august.

Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,4%, cel mai puternic declin incepand din 4 septembrie. Indicele se afla, insa, cu 17% peste minimul acestui an, atins in iunie, sustinut de planul de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene si de anuntul Rezervei Federale americane privind achizitii de active. Stoxx 600 a inchis vineri la maximul ultimelor 15 luni.

"In timp ce bancile centrale au rezolvat problema lichiditatii, problemele fundamentale nu au fost rezolvate, Europa de Sud fiind in continuare necompetitiva", a declarat Jeppe Christiansen, directorul general al firmei daneze Maj Invest, care administreaza active de 7,4 miliarde de dolari.

Indicii bursieri au scazut pe 15 din cele 18 piete din Europa de Vest monitorizate de Bloomberg. DAX al pietei germane a coborat cu 0,8%, FTSE 100 britanic cu 0,4%, iar CAC 40 francez cu 1,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#burse europene inchidere , #Stiri Bursa