BVB va avea un nou director: Victor Cionga

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 18:04
2122 citiri
BVB va avea un nou director: Victor Cionga

Victor Cionga, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata de capital din Romania, va prelua functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Preluarea mandatului este conditionata de avizarea lui Cionga de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Cionga si-a inceput cariera in domeniul financiar in 1993, cand a intrat in echipa Capital, prima banca de investitii din Romania. Banca a fost infiintata ca un joint-venture intre BERD, Wasserstein Perrella si doua banci comerciale locale. Apoi, el s-a mutat la fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund.

La inceputul anului 1998, Cionga a fost numit director general adjunct la compania de brokeraj Raiffeisen Capital and Investment, iar apoi a fost promovat director general la Raiffeisen Financial Advisors (RFAR). El a condus RFAR pana la inceputul anului 2004, cand s-a intors la Raiffeisen Capital and Investment pe postul de director general adjunct pana in 2007.

In 2007, a fondat AZ Capital Advisors, un parteneriat specializat in consilierea focalizata pe fuziuni si achizitii (M&A) devenind managing director al firmei, pe care o conduce impreuna cu partenerii sai.

El a lucrat la multiple proiecte de M&A si a participat la mai multe privatizari atat pe partea vanzatorului, cat si pentru cumparator, precum si in mai multe tranzactii din piata de capital.

Cele mai cunoscute proiecte de M&A ale sale au fost Monopoly (1999,2005), Continental Hotels (2007) si NetCity (2011).

Proiectele principale de privatizare au fost reprezentate de oferta publica initiala a Transelectrica (2006), Sidex si Petrotub (2002), Siderurgica Hunedoara si Tepro Iasi (2003). El a participat si la oferta publica initiala derulata de Flamingo in 2005.

Apoi, in 2011, el a condus echipa locala a consortiului care a intermediat oferta secundara prin care statul a vrut sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom, operatiune care insa a esuat. Consortiul a fost condus atunci de banca rusa de investitii Renaissance Capital.

Pozitia de director general al Bursei este vacanta din luna noiembrie, de cand Valentin Ionescu a fost revocat de fostul Consiliu de Administratie, dupa un mandat de aproximativ un an si trei luni.

Dupa revocarea lui Ionescu, functia de director general al Bursei a fost preluata temporat de catre Alin Barbu, director general adjunct al BVB. Fostul Consiliu de Administratie si-a motivat atunci decizia de revocare prin faptul ca Ionescu nu s-ar fi implicat suficient si nu a indeplinit anumite criterii de performanta, iar "riscurile operationale au crescut nejustificat".

La inceputul acestui an a fost schimbat Consiliul de Administratie al Bursei de Valori, iar sase din cei noua membri fac parte dintr-un "grup al bancilor", care l-a sustinut pe noul presedinte CA Lucian Anghel.

BCR, controlata de Erste, are doi reprezentanti in Consiliul de Administratie, pe Anghel si pe Valerian Ionescu.

Noii administratori au angajat firma Leadership Development Solutions, condusa de Radu Furnica, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata, sa gaseasca un director general care sa dezvolte bursa si sa o faca un jucator mai important pe piata financiara romaneasca, dar si cea regionala.

Dupa mai multe luni de cautari si negocieri Furnica a prezentat o lista scurta Consiliului de Administratie al BVB. Printre numele vehiculate pentru postul de director general al Bursei s-au mai regasit Bogdan Patriniche, un specialist in instrumente financiare de la Londra, si Astridel Radulescu, seful Directiei de Supraveghere a Bursei de la Milano.

In urma votului din Consiliul de Adminstratie, sefii BVB l-au ales miercuri pe Cionga pentru a ocupa functia de director general.

Bursa de Valori Bucuresti are un capital social de 76,7 milioane lei, divizat in 7,6 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei. Titlurile BVB au incheiat sedinta de joi in crestere cu 1,27%, la 35,95 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea BVB este de 275,8 milioane lei (63,3 milioane euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Victor Cionga director BVB , #Stiri Bursa