Cartelul painii scumpe

Joi, 26 Iulie 2007, ora 07:59
1109 citiri

Painea e prea scumpa, mai scumpa chiar decat in tarile din Uniunea Europeana". Acesta este discursul pe care il repeta aproape obsesiv, de cateva saptamani incoace, ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, argumentand ca scumpirile repetate la grau au fost folosite de producatori ca pretext pentru a majora artificial pretul la paine.

Ieri, Consiliul Concurentei s-a sesizat in problema si a anuntat ca a declansat deja o investigatie pe piata painii pentru a identifica posibile intelegeri tacite intre producatorii de paine.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei, ancheta a fost demarata in luna mai, iar institutia s-a autosesizat din oficiu. "Investigatia nu are nicio legatura cu conflictele actuale din piata painii. Am efectuat o inspectie inopinata la 17 puncte din tara, iar grupe de doi-trei inspectori au adunat un numar foarte mare de probe pe care le analizeaza in acest moment", ne-au spus reprezentanti ai Concurentei.

De vina e piata neagra

De partea lor, producatorii se apara afirmand ca pretul la grau a crescut de la 450 de lei pe tona la 700 de lei pe tona numai in ultimele doua saptamani (crestere de 36a), astfel ca scumpirile nu pot fi evitate.

"Problema nu este a producatorilor, ci a guvernului, care in loc sa se intereseze de reducerea TVA pentru paine sau de eradicarea pietei negre, ii banuieste de practici anticoncurentiale tot pe producatorii care platesc taxe", ne-a spus Aurel Popescu, presedintele Rompan, patronatul din industria painii. Potrivit acestuia, piata neagra reprezinta circa 60a-70a din totalul produselor din paine.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=315536>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>