CFA: Piata romaneasca de asigurari va scadea

Marti, 26 Mai 2009, ora 14:07
1390 citiri
CFA: Piata romaneasca de asigurari va scadea

Piata romaneasca de asigurari va scadea, iar randamentele vor fi in urmatorii ani cu 4-5% sau chiar cu 7-8% mai mici decat se credea initial, a declarat marti presedintele CFA Romania, Dragos Cabat, potrivit Newsin.

"Cred ca industria asigurarilor va scadea, pe fondul crizei, iar efectul se va simti atat asupra activelor, cat si asupra pasivelor. Performantele investitionale nu vor mai fi niciodata aceleasi. Asteptarile de randament pentru multi ani de acum incolo vor fi cu 4-5% mai mici - daca nu chiar cu 7-8% - decat se credea initial", a estimat Cabat.

El considera ca acesta perioada reprezinta o "sansa extraordinara" pentru asiguratori de a-si schimba strategiile. "Din pacate, strategiile din industria asigurarilor, asa cum au fost cele din sistemul bancar, au mizat pe cota de piata", a explicat Cabat.

Venirea crizei a dus la o scadere a cifrei de afaceri, care a pus o mare presiune pe profitabilitate, ce se va resimti si in anii urmatori, a mentionat presedintele CFA Romania.

In ce priveste economia romaneasca, Cabat estimeaza ca in urmatoarele doua-trei trimestre se astepta "la o adancire a crizei si nicidecum la o iesire din criza".

"Vom mai sta o buna perioada in partea de jos, cel putin doua-trei trimestre", a mai spus Cabat, care vede o revenire a economiei in trimestru al doilea sau al treilea din 2010.

Anterior, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, a decarat ca anul 2008 ar putea fi ultimul de crestere cu doua cifre a pietei de asigurari, avand in vedere actualul context economic.

Anul trecut, piata romaneasca de asigurari a crescut cu 22,4% fata de 2007, pana la un volum de prime brute subscrise de 8,8 miliarde lei (2,4 miliarde euro).

Insa afacerile asiguratorilor au incetinit puternic in primul trimestru al acestui an, primele brute subscrise insumand 2,4 miliarde lei, in crestere cu 1,5% fata de aceeasi perioada din 2008, in conditiile in care avansul asigurarilor generale a compensat scaderea de pe segmentul de asigurari de viata. 

 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#adancire, #asigurari, #criza, #economie, #randamente, #scadere , #Stiri Bursa