Contributia la Pilonul II nu trebuie blocata, ci accelerata

Joi, 26 Februarie 2009, ora 12:59
1620 citiri
Contributia la Pilonul II nu trebuie blocata, ci accelerata

Sistemul local de pensii private obligatorii (Pilonul II) detine toate elementele pentru a face performanta in beneficiul participantilor, iar contributiile nu trebuie "taiate", ci accelerate, pentru a asigura pensii private decente, a declarat, joi, secretarul general al APAPR, Mihai Bobocea.

"Pilonul II romanesc are un avantaj major, respectiv una dintre cele mai moderne si eficiente arhitecturi institutionale, dar si un dezavantaj major, reprezentat de cel mai redus nivel al contributiilor dintre toate sistemele similare", a spus Bobocea in conferinta "Mediafax Talks about Private Pensions".

Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) prevede ca o parte din contributia pe care o plateste fiecare angajat la bugetul asigurarilor sociale de stat sa intre in administrare privata. in 2008, aceasta contributie a reprezentat 2% din suma de 9,5% platita de fiecare angajat la bugetul asigurarilor sociale de stat, iar pana in 2016 va ajunge la 6%, informeaza Mediafax.

Potrivit legislatiei, contributia la Pilonul II va creste cu 2,5% in 2009, dar in bugetul de stat a fost prevazuta suma care va acoperi doar 2%.

"Raul nu a fost inca facut. Situatia poate fi indreptata prin ordonanta de urgenta pana pe 20 martie, pentru respectarea Legii 411/2004", a spus Bobocea.

El a adaugat ca Cehia pregateste legislatia pentru un Pilon II cu contributii initiale de 6%.

Demografia Romaniei este intr-o stare foarte proasta

Bobocea a spus ca, avand in vedere starea actuala si evolutia demografica a Romaniei, existenta unui Pilon II de pensii private, care sa preia in viitor presiunile din sistemul public de pensii, este absolut necesara.

"Demografia Romaniei este intr-o stare foarte proasta, iar evolutiile asteptate sunt foarte sumbre. Bugetul public de pensii si-a atins limitele, iar sustenabilitatea sa pe termen mediu si lung tinde spre zero. Nevoia de reforma este mai mult decat evidenta", a spus Bobocea.

Populatia Romaniei a scazut de la 23,2 milioane de locuitori, in 1990, la 21,4 milioane de locuitori, la finele anului trecut.

Pana la finele anului 2050, Romania va avea 16-17 milioane de locuitori, sau 13,3 milioane de locuitori, in varianta cea mai pesimista, prezentata de Banca Europeana pentru Recontructie si Dezvoltare.

Evolutiile demografice au afectat situatia sistemului public de pensii

"Evolutiile demografice au afectat situatia sistemului public de pensii din Romania. Astfel, raportul salariati/pensionari era 3,3/1 in 1990 si a ajuns la 1/1, in 2008, iar Eurostat anticipeaza ca in 2050 acest raport va fi 0,4/1", a spus Bobocea.

Reprezentantul APAPR a spus ca inghetarea contributiei la Pilonul II in acest an este o eroare grava, o masura cu efecte reduse la buget, dar cu costuri uriase pe termen lung.

"Efectul acestei masuri il reprezinta o economie de 250 milioane de lei la bugetul de stat. Masura va afecta grav interesele a 4,6 milioane de participanti, poate reduce pensia lunara a participantilor cu pana la 15% si aduce probleme de imagine si incredere pentru Romania", a spus Bobocea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensie, # contributie, # pilon, # II , #Stiri Bursa