Cresterea pretului petrolului, periculoasa sau nu?

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 13:31
1372 citiri
Cresterea pretului petrolului, periculoasa sau nu?

Cresterea rapida a pretului petrolului ar putea sa influenteze negativ redresarea economica globala, atrage atentia Organizatia Internationala a Energiei.

In schimb, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este de alta parere, sustinand chiar contrariul: pretul petrolului nu va inhiba cresterea economica. Ca sa linisteasca apele, observatorii pietei sustin ca "nimic nu este sigur".

Acestea sunt cateva dintre parerile vizavi de ceea ce a devenit o mare problema economica globala: cresterea continua a pretului petrolului. Analistii considera ca petrolul este pe punctul de a atinge un prag psihologic de 100 dolari pe baril, considerat periculos, ca urmare a cererii crescute generate de redresarea economica.

Si asta o dovedesc si cifrele: dupa ce a ramas stabil timp de un an, pretul petrolului a revenit pe crestere in septembrie anul trecut, cand multe tari au dat semne ca-si revin din criza. De atunci, el s-a apreciat cu 25%.

"Nu cred ca pretul actual este periculos pentru redresarea economica. Cred ca petrolul este supraevaluat si pretul ar putea scadea, deoarece previziunile de crestere a economiei globale sunt relativ modeste", spune Carlos Leitao, economist-sef al Laurentian Bank of Canada, citat de Presse Affaires.

Potrivit acestuia, revenirea economica slaba va duce la scaderea pretului la petrol si nu pretul petrolului va cantari asupra recuperarii.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#crestere, #pretul, #petrolului , #Stiri Bursa