De ce Bursa din SUA e la maximele istorice

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:09
3460 citiri
De ce Bursa din SUA e la maximele istorice

Valoarea actiunilor din Statele Unite a crescut cu 12 trilioane de dolari, pana la 26 de trilioane de dolari in perioada 2009 (trimestrul unu) - 2012 (trimestrul trei).

Indicele Dow Jones, la randul sau, este aproape de maximul istoric atins in 2007. Bursa din Romania, pe de alta parte, a stagnat de la sfarsitul lunii decembrie pana in prezent, iar fata de maximele istorice este la jumatate.

Valoarea actiunilor din Statele Unite detinute in mod direct de catre persoane individuale a crescut de la 4,7 trilioane de dolari, la 9,8 trilioane de dolari in perioada mentionata, potrivit Business Insider.

La sfarsitul lunii decembrie 2008, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) avea o valoare tranzactionata de 3,096 milioane de euro, la un numar total de aproape 3.000 de tranzactii. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult pana in februarie 2013.

De ce a ramas neschimbata Bursa din Romania

In sedinta de tranzactionare desfasurata in data de 8 februarie 2013, BVB avea o valoare totala de 3,664 de milioane de euro, la un numaral total de 3.122 de tranzactii.

Business24 a obtinut o explicatie, de la mai multi brokeri, cu privire la situatia in care se afla Bursa de la Bucuresti si daca exista vreun potential de crestere a bursei din Romania, in contextul economic actual.

De la criza din 2008 si pana in prezent, ponderea capitalizarii burselor in PIB a scazut in toate pietele financiare din lume, in SUA in scadere de la 126% in 2007 la 100% in 2011, in Japonia de la 104% la 59%, iar in Romania de la 23.9% la 8.5%, explica Radu Hanga, director general in cadrul BT Asset Management.

"Odata cu declinul burselor, valoarea tranzactionata a scazut in primul rand din cauza efectului preturilor asupra volumelor, dar si din cauza reticentei investitorilor in a mai investi intr-o piata in scadere", a declarat Radu Hanga pentru Business24.

Acesta spune ca, inainte de criza, o mare parte din lichiditatea zilnica a bursei din Romania a fost realizata de catre investitori straini, care si-au retras capitalul dupa declinul bursei.

Radu Hanga

"In perioada imediat urmatoare intrarile de capital nu au fost de aceeasi amploare, criza financiara determinand o reducere a expunerii investitorilor institutionali fata de unele piete emergente, in special fata de cele din Europa Centrala si de Est", afirma Radu Hanga.

Bursa de Valori Bucuresti nu a ramas neschimbata in toti acesti ani, este de parere Laurentiu Floroiu, Manager of Capital Market Trading Division in cadrul Bancpost.

"Se transforma si ea, insa intr-un ritm extrem de lent", a afirmat Laurentiu Floroiu pentru Business24.

In anul 2007, valoarea medie zilnica a tranzactiilor a fost de 21,7 milioane de euro. Anul acesta, media zilnica de tranzactionare este de 6,3 milioane de euro.

Floroiu spune ca sunt mai multe motive pentru care s-a intamplat acest lucru:

1. Comunitatea brokerilor nu a reusit sa convinga antreprenorii romani sa-si listeze afacerile la bursa. "Sa fie vina brokerilor, sa fie reticenta oamenilor de afaceri autohtoni? Vorbim despre un cerc vicios aici", spune brokerul.

2. Autoritatile romane nu promoveaza intr-un ritm accelerat vanzarea pachetelor de actiuni detinute de stat prin intermediul bursei.

"O pot face la preturi atractive, cu discount fata de pretul pietei? Deocamdata raspunsul la aceasta intrebare intarzie. Daca o vor face, media din Romania ori publicul care nu este investitor isi vor manifesta dispretul fata de autoritatile care "vand avutia nationala pe nimic?" Cu siguranta!", afirma Floroiu.

3. Exista probleme legislative, precum pragul maxim de 5% pe care un actionar il poate detine in capitalul social al unui SIF.

Laurentiu Floroiu

"Din punctul meu de vedere, si al multor altora, acest prag nici macar nu ar trebui sa existe. Preturile actiunilor SIF in acest caz ar putea fi altele, mult mai bune decat cele de astazi", a spus reprezentantul Bancpost.

Brokerul Mihai Chisu spune ca bursa romaneasca a ramas, inca de la infiintarea ei, "intr-o paradigma gresita de gandire si mentalitate".

"Acest fapt s-a datorat lipsei de viziune a celor care s-au perindat in functiile semnificative ale organismelor care guverneaza piata de capital, lipsa specialistilor favorizand aparitia unui cadrul legislativ greoi si a unui sistem de tranzactionare prea putin compatibil cu sistemele moderne din tarile dezvoltate", a declarat Mihai Chisu pentru Business24.

Mihai Chisu

Bursa din Romania nu a reusit sa finanteze economia si sa fie o alternativa valoroasa pentru investitii, a spus brokerul.

"Un rol la fel de important, din pacate in sens negativ, l-a avut si politicianul roman care, prin profilul lui, a fost permanent distant fata de piata de capital, probabil neintelegand-o suficient, motiv pentru care a tratat tot timpul acest domeniu cu dezinteres si abandon", a afirmat Chisu.

Cum pot fi atrasi investitorii romani la Bursa de la Bucuresti?

Motivul pentru care investitorii romani nu sunt atrasi sa investeasca la bursa este faptul ca, momentan, cele mai multe volume de tranzactionare se fac doar pe anumite titluri cu o lichiditate mai ridicata, cum ar fi actiunile Fondului Proprietatea sau cele ale SIF-urilor.

"Majoritatea companiilor de la BVB au o lichiditate foarte scazuta si se tranzactioneaza foarte rar. Din acest motiv investitorii sunt descurajati in a investi in astfel de titluri ca urmare a riscului ridicat de lichiditate", afirma Radu Hanga.

Brokerul crede ca investitorii pot fi atrasi cu produse structurate, ce ofera acces la bursele internationale (cu scopul de a diversifica paleta de instrumente si sectoare oferite), dar si prin accelerarea listarii companiilor detinute de stat.

Reprezentantul Bancpost este pesimist in ceea ce priveste cresterea interesului investitorilor la Bursa din Romania.

"Ce mai inseamna astazi clasa mijlocie si cat mai castiga aceasta? Caci teoretic ea ar trebui sa ii reprezinte pe viitorii investitori la bursa. Foarte putin din cat reprezenta ea in 2007. Sa ne gandim numai la cate afaceri au disparut in tot acest rastimp. Manifest asadar un relativ pesimism din acest punct de vedere", a spus Laurentiu Floroiu.

Brokerul Mihai Chisu spune si el, ca si Radu Hanga, ca privatizarea companiilor de stat prin intermediul bursei poate fi o metoda prin care aceasta sa se dezvolte. El a mai mentionat si apelarea la diverse facilitati fiscale, care sa indemne mediul de afaceri sa se finanteze prin bursa sau publicul investitor sa o acceseze mai facil.

Cum va arata Bursa de la Bucuresti in urmatorii trei ani

Bursa de la Bucuresti depinde de implementarea reformelor structurale si de respectarea calendarului de listare a companiilor de stat, spune Radu Hanga.

Pe de alta parte, spune brokerul, bursa are sanse slabe sa atraga noi emitenti din randul companiilor private, avand in vedere costul ridicat al atragerii capitalului.

"Personal nu cred ca in urmatorii 2-3 ani vom asista la o revigorare semnificativa a afacerilor mici si mijlocii, din care populatia cu venituri medii sa-si poata permite o economisire decenta pe care ulterior sa o investeasca in actiuni cotate la bursa", spune Laurentiu Floroiu.

Nici el nu crede ca exista companii private care sa doreasca listarea la Bursa. "Si atunci, din fericire ori din pacate, ramanem dependenti de autoritati, in speta Ministerul Economiei, care sa furnizeze tranzactii de genul ofertelor publice secundare ori primare de vanzare actiuni", a spus Laurentiu Floroiu.

Mihai Chisu spune ca peste trei ani Bursa din Romania va arata la fel si considera aceasta afirmatie drept una optimista.

Cresterea bursei, spune el, depinde de listarile de stat, reintrarea Romaniei pe radarul investitorilor straini, facilitatile fiscale si sisteme compatibile de tranzactionare.

#actiuni bursa de la Bucuresti, #actiuni Bursa Romania, #actiuni profitabile Bursa Bucuresti, #investitii Bursa Bucuresti , #Stiri Bursa