Diviziunile din UE risca sa blocheze reforma in comert

Marti, 19 Septembrie 2006, ora 11:07
933 citiri

Reprezentantul european pentru Comert, Peter Mandelson, a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene sa rezolve diferentele de opinie legate de compensarea concurentei intense provenite din Asia, in caz contrar existand riscul unui blocaj al reformelor comerciale, transmite Reuters.Cele 25 de state membre nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta impunerii unor taxe anti-dumping pentru incaltamintea provenita din China si Vietnam, ultimul dintr-o serie de cazuri care scot in evidenta pozitiile diferite adoptate de tarile nordice si cele expuse exporturilor asiatice, in special tarile din sud-estul Europei.

Mandelson a aratat ca preconizata revizuire a legislatiei anti-dumping trebuie sa reflecte "noile realitati ale globalizarii", cum ar fi interesele in crestere ale unor firme europene care au investit masiv in state precum China, unde costurile de productie sunt reduse.

Traditional, reglementarile anti-dumping au avut rolul de a proteja producatorii din UE, iar unele state sud-est europene sunt ingrijorate in legatura cu reformele vizate.

"Experienta din ultimele luni sugereaza ca Europa poate deveni imobilizata intre diverse interese, daca nu gasim o cale de a restabili consensul in utilizarea instrumentelor necesare", a avertizat Mandelson.

Pe langa revizuirea reglementarilor anti-dumping, Mandelson a spus ca vrea lansarea de negocieri privind posibile acorduri de comert liber cu India, Coreea de Sud si statele din sud-estul Asiei, pentru a crea noi oportunitati pentru companiile din blocul comunitar.

Autoritatile de la Bruxelles intentioneaza sa negocieze cu China probleme precum proprietatea intelectuala si barierele impuse investitiilor straine.

Diferentele de opinie fata de reforma legislatiei anti-dumping au fost scoase in evidenta de disputa privind taxele asupra incaltamintei din China si Vietnam, considera diplomatii.

Italia, cu o industrie de incaltaminte dezvoltata, incearca sa-si atraga sprijinul altor tari europene pentru impunerea unor taxe de 16,5% pentru produsele din China si 10% in cazul celor din Vietnam.

Pana in prezent, majoritatea tarilor s-au opus unei astfel de masuri. Austria a prezentat insa saptamana trecuta o solutie de compromis, conform careia taxele stabilite ar urma sa fie revizuite dupa un an.

Italia mai trebuie sa convinga un singur stat, pentru a obtine majoritatea necesara impunerii taxelor.

Mediafax