Dolarul american isi continua avansul

Marti, 12 August 2008, ora 12:45
2588 citiri
Dolarul american isi continua avansul

Preturile la nivelul producatorilor din Regatul Unit au inregistrat in iulie cel mai mare ritm de crestere (10.2% comparativ cu 10% in iunie) de cand datele au inceput sa fie compilate in 1986 - dar cifra publicata ieri a sosit usor sub asteptarile generale.

Inflatia la nivelul consumatorilor britanici a atins 4.4% (anualizat) in luna iulie, fata de 3.8% in iunie. Cifra publicata in aceasta dimineata a sosit peste estimarile initiale, marcand de altfel cel mai mare avans al acestei categorii de preturi din ultimii 16 ani.


Banca Angliei va publica maine raportul sau trimestrial asupra inflatiei – dupa ce saptamana trecuta a anuntat mentinerea dobanzii de referinta in Regatul Unit la 5% (raportul amanuntit al sedintei de politica monetara din 6 – 7 august va fi publicat pe 20 august).


Conform datelor anuntate in aceasta dimineata de catre Cabinet Office (agentie a guvernului nipon), increderea consumatorilor niponi a coborat in iulie pana la minimul ultimilor 26 de ani. Guvernul nipon devine din ce in ce mai pesimist in legatura cu economia locala, apreciind ca aceasta ‘se deterioreaza’. Mai mult, ‘exista o probabilitate mare ca economia sa fi intrat in recesiune’ – a declarat miercuri 6 august Shigeru Sugihara din pozitia unui oficial de top in cadrul Cabinet Office cu ocazia publicarii datelor pentru luna iunie ale unei estimari a conditiilor economice viitoare.


Astazi vor fi anuntate datele pentru iunie ale balantei comerciale a Statelor Unite. O dinamica imbunatatita a acesteia (mai exact, cea mai mare scadere a importurilor din ultimii aproape 7 ani) a fost unul din factorii principali ai cresterii economice de 1.9% inregistrata, conform cifrelor preliminare publicate pe 31 iulie, in trimestrul al 2-lea al anului curent. Exporturile nete au adaugat 2.4% produsului intern brut in perioada aprilie – iunie, cea mai importanta contributie din ultimii 28 de ani.


Mihai Nichisoiu,  VANGUARD