Firmele cu valoare de peste 250.000 de euro se vor putea cota la Bursa pe o platforma alternativa

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 13:07
1591 citiri

Firmele care au o valoare de piata de minimum 250.000 de euro, se vor putea lista la Bursa de Valori Bucuresti pe o platforma alternativa de tranzactionare, care va fi functionala pana la finalul acestui an, cu conditia sa coteze cel putin 10% din actiuni, a anuntat miercuri directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

In acest scop, BVB a incheiat parteneriate cu Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) pentru listarea companiilor din IT si cu GEA Strategy&Consulting pentru listarea la bursa a companiilor nou infiintate (start-up), transmite Agerpres.

"Am avut deja discutii cu companiile in acest sens. Misiunea Bursei este sa fim pe teren, acolo unde se deruleaza viata reala si business-ul real. Am stabilit contactele pentru a trezi interesul proprietarilor de companii pentru listarea la bursa. Aceasta noua piata va fi lansata in cateva saptamani si va reprezenta o oportunitate noua pentru aceste companii, pentru antreprenorii interesati sa-si creasca afacerea in mod transparent, respectand valorile pietei de capital, ", a explicat Sobolewski.

La randul sau, Radu Georgescu, vicepresedinte ANIS si presedinte GECAD Group, a declarat ca in orice moment, in Romania, exista 10 - 20 de companii din domeniul IT care ar putea fi listate la Bursa, insa nu a precizat cand estimeaza ca va fi listata prima astfel de firma la BVB.

"De 10 ani strig ca ceea ce lipseste economiei romanesti este o bursa functionala. Din foarte multe motive, lucrurile nu au mers. Bursa nu este numai un mod de a atrage capital, este un element de marketing, un mod de exit al unui antreprenor, un mod pentru investitori de a avea garantata o guvernanta corporativa, o transparenta a companiei. Daca reusim sa aducem industria IT, cu toate aceste avantaje, cred ca facem un pas imens inainte pentru noi toti", a spus Georgescu.

La randul sau, Dragos Paslaru, director general al GEA Strategy&Consulting, sustine ca in Romania exista aproximativ 10 domenii care pot duce la o crestere economica sustenabila, iar companiile care au o crestere rapida, de peste 20% anual timp de trei ani, ar putea reprezenta interes pentru potentialii investitori.

"Am facut un studiu rapid legat de felul in care arata companiile in Romania si am identificat companiile cu crestere rapida, cele care au o crestere anuala de peste 20% timp de trei ani consecutivi. Doar 7% dintre companiile din Romania au astfel de cresteri, dar ele cumuleaza mai mult de 49% din cresterea totala la nivelul sectorului privat in Romania. Mai sunt firmele pe care noi le numim "gazele", cele care cresc cu peste 20% anual, timp de trei ani consecutivi, dar in primii cinci ani de viata. Acestea cumuleaza 20% din totalul cresterii in tara noastra, cele mai multe fiind din sectorul IT", a subliniat Dragos Paslaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#firme valoare minima piata, #firme cota Bursa , #Stiri Bursa