Flutur: PSD a lasat Agentia agricola fara bani

Joi, 27 Octombrie 2005, ora 05:09
1086 citiri

Agricultura romaneasca nu va fi o piedica in calea aderarii Romaniei la timp in UE, desi a primit un numar record de sase cartonase rosii in raportul Comisiei Europene, a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul de resort. A"Romania sta destul de bine la momentul actual comparativ cu situatia Poloniei cu sase luni inainte de aderarea la UEA", a afirmat Flutur. In opinia sa, Romania poate sa recupereze, pana la sfarsitul primului semestru al anului viitor, o parte din ramanerile in urma semnalate de raportul Comisiei Europene la capitolul Agricultura. De altfel, bugetul pe 2006 cuprinde toate sumele necesare recuperarii acestor intarzieri, sustine ministrul. Flutur a acuzat fostul Guvern PSD pentru toate restantele de la capitolul Agricultura, sustinand ca ele sunt efectul lipsei de fonduri. Desi fosta putere stia ca agentia este un proiect european, parte din grila de calificare in Uniune, nu i-a alocat suficienti bani. A"De exemplu, in ceea ce priveste Agentia de Plati, fostul guvern nu ne-a lasat nici un leu in bugetA", afirma Flutur. Ministrul sustine ca numai doua dintre cartonasele rosii primite vizeaza direct ministerul pe care il conduce: cel privitor la Agentia de Plati si referitor la Sistemul Integrat de Administrare si Control (SIAC), restul de patru vizand capitolul sanitar-veterinar, pe care el doar il coordoneaza. In ceea ce priveste Agentia de Plati, ea avea la 1 ianuarie 2005, doar 16 angajati, in timp ce in prezent are peste 1.000, Flutur alocand resurse din alte economii.

In plus, in bugetul Agentiei de anul viitor au fost inclusi banii necesari angajarii a inca 2.000 de persoane in regim temporar si alte 2.000 cu statut sezonier. A"Vom infiinta 210 centre ale Agentiei de Plati, una la 9 comune, fiecare cu 10-12 angajatiA", sustine ministrul. In ceea ce priveste SIAC, institutia nu poate lucra pana cand Ministerul Administratiei nu termina operatiunea de ortofotografiere. A"Mai sunt de ortofotografiat 1.000 de kilometri patrati la granita cu Ucraina. E adevarat ca s-a intarziat in acest an, insa asta si din cauza vremii nefavorabileA", recunoaste Flutur (foto).

Insa cele mai mari probleme evidentiate de Raport sunt cele legate de domeniul sanitar-veterinar si se refera la identificarea animalelor, la punctele de inspectie la frontiera, la inchiderea unitatilor de procesare neconforme si la ecarisarea teritoriului. A"Agentia Sanitar-Veterinara este o institutie autonoma atat din punct de vedere bugetar cat si administrativ si a intrat in cordonarea ministerului Agriculturii de-abia in luna maiA", afirma Flutur. El a dat asigurari ca pana la sfarsitul anului 2005 se va finaliza identificarea animalelor mari, in momentul de fata procentul fiind de 70 %. In ceea ce priveste punctele de inspectie la frontiera, exista anumite etape care trebuie parcurse, respectiv procurarea de terenuri, certificatele de urbanism, licitatiile de proiectare si licitatiile de executie a celor 8 puncte de inspectie la frontiera. A"S-au dat asigurari catre Comisia Europeana ca aceste lucruri privitoare la sectorul sanitar-veterinar se vor rezolvaA", a declarat Gheorghe Flutur.

O problema extrem de sensibila este inchiderea unitatilor de procesare neconforme cu standardele europene. Pana in prezent au fost inchise doar 200 din cele 1.000 de unitati vizate. Alternativa ministerului la inchiderea acestora o constituie Programul Fermierul, prin intermediul caruia ele se pot moderniza. Totodata, se vor organiza licitatii pentru firmele care organizeaza ecarisarea teritoriului pentru minimum 10 ani. De asemenea, a fost prevazut ca 100% din aceste cheltuieli pentru gospodariile populatiei vor fi suportate de bugetul Ministerului Agriculturii. (F.R.)

Florin Rusu

Averea