Fondul Proprietatea salveaza rulajul Bursei in prima parte a zilei

Vineri, 03 August 2012, ora 13:34
989 citiri
Fondul Proprietatea salveaza rulajul Bursei in prima parte a zilei

Bursa de la Bucuresti a revenit pe verde dupa prima ora a sedintei, recuplandu-se la evolutia pietelor externe, si a avansat cu 0,6% in prima parte a zilei, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa asigure cea mai mare parte a rulajului.

Piata a recuperat, astfel, aproape intreaga corectie de joi, cand a coborat cu 0,7%, vizibil mai putin decat bursele vest-europene, care au scazut cu pana la 2,7%.

Pietele au coborat joi dupa ce declaratiile presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, au dezamagit investitorii care asteptau masuri cu impact puternic pentru sustinerea economiei europene si combaterea crizei datoriilor.

Pietele mature din Europa s-au intors pe verde la debutul sedintei de vineri, iar revenirea a fost urmata mai incet de bursa de la Bucuresti.

Spre deosebire de cursul de schimb, bursa nu a fost afectata de informatia potrivit careia Curtea Constitutionala a amanat pana in 12 septembrie anuntarea unei decizii privind referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale.

De altfel, investitorii nu au reactionat vizibil nici la suspendarea lui Basescu sau la rezultatele votului referendumului.

Titlurile SIF-urilor si actiunile Fondului Proprietatea au fost printre primele care au revenit vineri pe verde, iar la mijlocul sedintei plasau indicele BET-FI cu 0,73% peste nivelul de la finalul zilei anterioare.

La ora 13:05, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,84%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,8% peste nivelul din sedinta precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-BK avansa cu 0,68%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,43%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro), suma de peste doua ori sub rulajul din prima parte a sedintei anterioare, de 17,3 milioane lei (3,7 milioane euro).

Lichiditatea de joi a fost asigurata in proportie de 75% de un deal cu 0,18% din titlurile Fondului Proprietatea, de 13 milioane lei (2,8 milioane euro).

Cu transferuri in valoare cumulata de 5,6 milioane lei, actiunile Fondului Proprietatea au acoperit 72% din rulajul pietei din prima parte a sedintei de vineri. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,523 lei, pret in crestere cu 0,58%.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,5%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 0,6%

#rulaj Bursa Valori Bucuresti, #BVB sedinta vineri , #Stiri Bursa